Гройсман заявляє, що основою пенсійної реформи є принцип – пенсію треба заробити

Гройсман заявляє, що основою пенсійної реформи є принцип – пенсію треба заробити

Укрінформ
Прем’єр запевняє, що пенсійна реформа ліквідує зрівнялівку, коли майже однакові пенсії отримують ті, хто важко працював все життя і ті, хто робив абияк. Українці, які працювали змолоду, зможуть вийти на пенсію в 60 років.

Про це Прем’єр-міністр написав на своїй сторінці у Facebook.

«Тож, якщо ви працюєте зараз і працювали змолоду, зможете вийти на пенсію в 60 років. В основу нашої реформи покладено простий принцип – пенсію потрібно заробити. Тобто, сплачувати внески до Пенсійного фонду. Це ліквідує зрівнялівку, коли майже однакові пенсії отримують ті, хто важко працював все життя і ті, хто робив абияк», - написав Прем’єр-міністр.

Він запевнив у тому, що уряд ніколи б не запропонував реформу, яка б погіршувала умови для людей праці. Навпаки, мета влади – забезпечити гідні пенсії всім, хто чесно працює все життя. 

Дійсно, нагадав Гройсман, умови обрахунку стажу, який враховується для обчислення пенсій, змінювався. У 2000 році було запроваджено персоніфіковані пенсійні рахунки. З того часу Пенсійний фонд має повну інформацію, скільки внесків сплачено кожним працівником. У 2004 році набрав чинності Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», яким запроваджено поняття «страховий стаж». Це кількість років, які людина не тільки працювала, а й сплачувала внески до Пенсійного фонду. «Якщо людина оформлена легально, внески за неї в обов’язковому порядку сплачує роботодавець. Ми не змінюємо правило - при оформленні пенсій всі відпрацьовані роки до 2004 року враховуються як страховий стаж. Різними є лише способи підтвердження наявності страхового. До 2004 року страховий стаж обчислюється згідно з записами в трудовій книжці», - пояснив Прем'єр-міністр. За його словами, враховуються і всі пільги, які були чинними на той період. Після 2004-го року страховий стаж обчислюється автоматично на підставі даних персоніфікованого пенсійного рахунку. 

Читайте також: Пенсійна реформа: в уряді заявляють, що базовими принципами не поступатимуться

Як повідомляв Укрінформ, уряд Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана 17 травня під час засідання схвалив пакет законопроектів, які дозволять провести пенсійну реформу та одразу направив його на розгляд Верховної Ради. Парламент 13 липня підтримав реформу  у першому читанні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-