45 українських підприємств експортують молоко до ЄС та Китаю - Держспоживслужба

45 українських підприємств експортують молоко до ЄС та Китаю - Держспоживслужба

Укрінформ
Наразі 18 українських підприємств вже отримали право експорту молока на європейський ринок, ще 27 - до Китаю. 

Про це заявив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час робочої поїздки до Тернопільської області, у рамках якої він взяв участь у відкритті проекту з виробництва молока найвищої якості на одному з вітчизняних молокопереробних підприємств, повідомляється на Урядовому порталі.

При цьому він зазначив, що процес переходу на виробництво молока та молочних продуктів тільки з сирого коров’ячого молока гатунку «Екстра» в Україні просувається досить повільно.

«Аби нарощувати обсяги поставок молока та молочних продуктів до країн світу та розширювати перелік підприємств-експортерів, необхідно відповідати високим вимогам з безпечності та якості цих продуктів. В Україні виробляється молоко гатунку «Екстра», вищого, першого, другого гатунків і навіть негатункове. Але експортувати українські фермери можуть лише молоко «Екстра» та вищого гатунків, у залежності від вимог країни призначення», - наголосив Лапа.

Він зазначив, що, наприклад, до країн ЄС можна експортувати молоко виключно екстра класу, бо воно виробляється за сучасними технологіями, які дозволяють забезпечити відповідність високим стандартам за кількістю мікроорганізмів та соматичних клітин. Наразі 18 українських підприємств отримали право експорту цієї продукції на європейський ринок. Ці підприємства впровадили у себе систему НАССР, що дозволяє контролювати усі небезпечні фактори, які можуть бути у харчовому продукті, і ефективну простежуваність.

Читайте також: В Україні не використовують фіпроніл у птахівництві - Держспоживслужба

Водночас перспективним ринком експорту української молочної продукції є Китайська народна республіка - право експорту до цієї країни отримали 27 українських підприємств. Також вітчизняне молоко та молокопродукти постачаються в країни СНД, ПАР, Марокко, Ірак, Чорногорія.

За словами Лапи, процес переходу на виробництво молока та молочних продуктів тільки з сирого коров’ячого молока гатунку «Екстра» вимагає не лише серйозних капіталовкладень та організації належних умов при заготівлі та транспортуванні, але й формування відповідної суспільної думки серед виробників та споживачів.

«Цей процес потребує часу, бо тут важливо готувати суспільну думку, не говорячи вже про потужності. Така робота повинна проводитися насамперед на рівні профільних асоціацій, а також на рівні держави через певні заходи підтримки та стимулювання», - наголосив голова Держпродспоживслужби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-