Україні треба негайно запросити на Південмаш іноземних

Україні треба негайно запросити на Південмаш іноземних "ревізорів" - експерт

Укрінформ
Україна має запросити міжнародну інспекцію на "Південмаш" і забезпечити належний рівень відкритості, оскільки стаття про буцімто причетність підприємства до успішного запуску ракет КНДР може мати руйнівні наслідки для міжнародного становища України.

Таку думку висловив у Facebook науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко.

"Це може бути серйозніше, ніж "кольчужний скандал", що зруйнував українсько-американські відносини у 2002 році. Розуміючи, якої ваги нині набуло "північнокорейське питання" в США і світі, нескладно спрогнозувати, що будь-які дані, що можуть свідчити про пряму чи опосередковану участь України у північнокорейському "ракетному диві" останніх місяців, матимуть руйнівні наслідки для міжнародного становища України", - написав Сушко.

Він додав, що поява такого подразника під час розгляду питання військової допомоги Україні з боку США може звести нанівець усі зусилля. "Необхідна швидка і переконлива реакція української сторони на високому рівні. Україні слід негайно запросити міжнародну інспекцію на "Південмаш" і забезпечити належний рівень відкритості", - переконаний експерт.

Сушко зауважив, що поки що скидається на те, що може бути "той самий пшик, що і з "Кольчугами". Водночас, на його думку, "осад залишиться" у будь-якому разі, адже чутливість американського суспільства до проблеми північнокорейських ракет з ядерною зброєю, які тепер можуть досягати території США, є неспівмірною з чутливістю 15 років тому до стану ППО Іраку.

"Треба, випереджуючи вимогу з боку США, самим запрошувати міжнародну комісію з допуском до документації підприємства", - переконаний експерт.

Читайте також: "Південмаш" заперечує зв'язок з північнокорейськими ракетними програмами

Раніше американська газета The New York Times з посиланням на старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Майкла Елемана та секретні оцінки американських спецслужб повідомила, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки закупівлям на "чорному ринку" потужних ракетних двигунів, імовірно, від українського заводу "Південмаш", який історично пов'язаний з російською ракетною програмою.

У цьому зв'язку секретар РНБО України Олександр Турчинов у своєму коментарі заявив, що підприємства українського оборонного та авіакосмічного комплексу не постачали зброю та військові технології до Північної Кореї. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-