Житло для всіх переселенців коштувало б Україні $20-40 мільярдів - МінТОТ

Житло для всіх переселенців коштувало б Україні $20-40 мільярдів - МінТОТ

Укрінформ
Проблема забезпечення вимушених переселенців житлом є однією з найдорожчих для держави - для цього потрібно 20-40 млрд доларів, тому наразі розробляються пілотні проекти зі створення системи пільгового кредитування. 

Про це на прес-конференції у вівторок заявив перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Ця проблема (забезпечення вимушених перселенців житлом - ред.), окрім усього іншого, є однією з найдорожчих для держави, тому що при нинішніх цінах на первинному і вторинному ринку вартість цієї проблеми сьогодні зашкалює до нереальних для держави масштабів - йдеться про 20-40 млрд доларів", - сказав Куркчі. 

Він додав, що такі кошти неможливо знайти одномоментно, а навіть якби гроші були, за короткий період часу розв'язати житлову проблему переселенців нереально. 

Куркчі пояснив, що це дуже складне питання, оскільки воно вимагає вирішення багатьох інших, починаючи від виділення землі і закінчуючи будівництвом і наданням цього житла в порядку черги. 

Перший заступник міністра повідомив, що в Україні досі чинний Житловий кодекс, ухвалений ще за часів СРСР, який передбачає наявність лише однієї черги, до якої включені певні пільгові категорії громадян. 

"Якщо зараз в цю чергу якимось чином вкласти ще й чергу, яка складатиметься з вимушених переселенців, то ця система знову почне пробуксовувати, і нічого ефективного від цього ми не отримаємо", - переконаний Куркчі. 

Читайте також: З Донбасу до ЄС виїхали близько 30 тисяч переселенців. ФРН прийняла найбільше

Він поінформував, що держава сьогодні не має програми для забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом, а ті пілотні проекти, які розробляє і пропонує МінТОТ, спрямовані на створення системи пільгового кредитування.

"Але створення системи - це одне, а знайти гроші під неї - інше завдання. Тому зараз ми маємо надію, що вирішимо це завдання на законодавчому рівні, а якщо у 2017 році ми зможемо наповнити ці пілотні проекти ще й матеріальними ресурсами, то на кінець 2018 року зможемо щось конкретне сказати, скільки родин переселенців отримало пільговий кредит на купівлю житла", - резюмував Куркчі.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-