«Газпром» зменшує транзит газу через Україну

«Газпром» зменшує транзит газу через Україну

Укрінформ
Київ може втратити кілька сотень мільйонів доларів транзитної виручки, вважають експерти.

Про це повідомляють vedomosti.ru.

«Газпром» збільшив транзит газу через трубопровід OPAL, який приймає на території Німеччини газ із «Північного потоку». Вчора, 2 серпня, після піврічної заборони «Газпром» знову отримав доступ до 40% потужностей газопроводу. В результаті його завантаження зросло більш ніж на чверть – з 56 млн до 71,5 млн куб. м на добу, випливає з даних компанії – оператора OPAL Gastransport. Але знизилася заявка на транзит російського газу через Україну до Словаччини.

Розблоковані потужності «Газпром» купує на щоденних аукціонах. За підсумками відновлення торгів у перший же день нові потужності були використані на 44,3%, свідчать дані OPAL Gastransport. 1 серпня середня завантаженість трубопроводу була 2,337 млн куб. м на годину. Разом з початком нової газової доби (6 годин ранку) 2 серпня вона зросла до 2,976 млн куб. м на годину і залишалася такою протягом всього дня. Таким чином, в добовому вираженні завдяки викупленим на аукціоні потужностям транзит газу через OPAL має збільшитися на 15,3 млн куб. м. Якщо потужності будуть викуплені повністю, додатково через газопровід можна прокачати 33,3 млн куб. м на добу, або трохи більше 12 млрд куб. м на рік.

Читайте також: Німецький суд зняв обмеження на доступ Газпрому до мережі Opal

Дані про покупців платформа PRISMA, на якій і проводяться щоденні аукціони, не розкриває. Представник «Газпрому» не говорить, чи бере участь у торгах його компанія. Близька до «Газпрому» людина напередодні відновлення аукціонів підтвердила, що «Газпром» може взяти в них участь.

Частину газу для німецької труби, судячи з усього, «Газпром» перекинув з українського напряму. Згідно з офіційними даними словацького оператора Eustream заявка на транзит російського газу через газовимірювальну станцію «Вельке-Капушани» на 3 серпня скоротилася в порівнянні з попереднім днем на 13,4 млн куб. м – з 161 млн до 147,6 млн куб. м. Але пізно ввечері оператор скоригував заявку. Тепер вона зросла до 155,1 млн куб. м.

Від газопроводу «Північний потік», прокладеного по дну Балтійського моря, газ надалі транспортується по території Німеччини по двох трубах – NEL і OPAL.

У відповідності з нормами прийнятого ЄС в 2009 р. Третього енергопакету «Газпром», як співвласник OPAL, міг використовувати лише половину його пропускної здатності. На NEL ці вимоги не поширювались. У жовтні 2016 р. Єврокомісія погодилася вивести OPAL з-під обмежень до 2033 р. Таким чином, квота «Газпрому» на використання OPAL зросла до 90%, додаткову транспортну потужність компанія встигла викупити в грудні 2016 р. і січні 2017 р. З лютого аукціони не проводилися у зв'язку з накладенням забезпечувальних заходів на вимогу польської PGNiG. 23 липня голова Верховного суду ЄС скасував цю заборону.

Перерозподіл транзитних потоків газу може здатися незначним в масштабі доби, але ніяк не в довгостроковій перспективі, переконаний директор відділу корпорацій Fitch Ratings Дмитро Маринченко. «Газпром» постійно декларує бажання відмовитися від транзиту через Україну. Але до тих пір, поки не буде побудовано «Північний потік – 2» і «Турецький потік», недозавантажені потужності OPAL – єдиний варіант «Газпрому» реалізувати цю політику. «Впевнений, що компанія буде використовувати цю можливість по максимуму», – говорить Маринченко. Але 12 млрд куб. м транзитного потужності OPAL, які стали доступними для «Газпрому», – це близько 20% річного транзиту газу через Україну до 2016 р., нагадує аналітик. «При доходах від транзиту газу на рівні трохи більше $2 млрд, про які повідомлялося, за підсумками минулого року, втрати «Нафтогазу» можуть скласти близько $400 млн. Для України це досить значна сума», – говорить Маринченко.

Збільшення прокачування через OPAL за рахунок транзиту через Україну слід було очікувати, вважає заступник директора Фонду національної енергобезпеки Олексій Гривач. «Транспортувати газ по північному маршруту для «Газпрому» значно вигідніше», – говорить експерт. Неповне завантаження додаткової потужності – тимчасове явище і швидше за все пояснюється причинами виключно технічного характеру, припускає експерт. «Впевнений, що «Газпром» законтрактує весь доступний обсяг і вже найближчим часом буде використовувати OPAL по максимуму», – говорить Гривач. Крім того, розподіл транзитних потоків знижує ризики не тільки постачальника, але і кінцевого споживача – це як не можна краще відповідає заявленим цілям розвитку ринку газу в ЄС, нагадує експерт. «Що стосується можливого скорочення транзиту російського газу через Україну, навіть повне завантаження OPAL не матиме на них драматичного впливу», – зазначає Гривач.

Про високу вартість транзиту через Україну неодноразово говорили і представники «Газпрому». Тариф по «Північному потоку» становить $2,1 за 1000 куб. м на 100 км, по території України – $2,5, передавав влітку минулого року «Інтерфакс» з посиланням на голову правління «Газпрому» Олексія Міллера.

Будівництво «Північного потоку – 2» не передбачає припинення транзиту російського газу через Україну, передав учора «Інтерфакс» з посиланням на заступника директора департаменту інформації і друку МЗС Росії Анастасію Федорову. «Збереження транзиту газу через Україну було б можливим тільки в разі надання Києвом конкурентоспроможних тарифів на транзит і нівелювання відомих транзитних ризиків, включаючи зняття всіх претензій і скасування абсурдних позовів щодо «Газпрому», – заявила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-