Україна має для Європи серйозні аргументи на користь своєї ГТС - експерт

Україна має для Європи серйозні аргументи на користь своєї ГТС - експерт

Укрінформ
Міжнародний форум щодо перспектив використання української газотранспортної системи України слід проводити на кордоні з країнами Євросоюзу, щоб разом із зацікавленими в цьому європейськими країнами підвищувати привабливість українського маршруту транспортування газу до Європи.

Про це у коментарі Укрінформу заявив президент центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар. 

"Зараз ведуться переговори з низкою європейських партнерів, зокрема із Словаччини та Італії, які об'єктивно є найбільш зацікавленими в тому, щоб цей традиційний маршрут не тільки зберігся, а й розвинувся. Українсько-словацька газова дорога до Європи попри все, що зараз відбувається, лишається основною. Це найбільш надійний і оптимальний маршрут транспортування газу з Центральної Азії до країн ЄС. Зараз необхідно зробити його своєрідний апгрейд, щоб підвищити привабливість саме українського маршруту транспортування газу", - сказав Гончар.

За словами експерта, Україна має досить серйозні аргументи на користь збереження і розширення використання своєї газотранспортної системи. Він, зокрема, акцентував увагу на тому, що Україна реформує газовий сектор відповідно до європейських вимог, а попри три роки російської агресії і використання Росією енергетичного компонента проти України, поставки газу до Європи не переривалися "ані на секунду". 

Читайте також: Укртрансгаз через ремонтні роботи обмежив транспортування російського газу

"Це очевидна річ, на яку в Європі не звертають уваги, а коли їм про це говориш, вони ніби прозрівають: так, дійсно, незалежно від того, хто як називає те, що відбувається на сході - війна в Україні чи агресія проти України, - система функціонує надійно та ефективно", - зазначив Гончар.

Він також відзначив, що українська реформа газового сектора має сенс тоді, коли європейський користувач буде використовувати українську газотранспортну систему як частину інфраструктури ЄС, тобто як свою власну. Для цього Україна разом з Єврокомісією має вирішити питання перенесення точки здачі-приймання газу на східний кордон України. Саме з цією метою Нафтогаз виділив газотранспортну систему в окремий суб'єкт господарювання.

Ще одним аргументом на користь привабливості українського маршруту транспортування газу має бути тарифна політика, зазначив Гончар. 

У цьому контексті він зауважив, що вважає невиправданим встановлення Нафтогазом високого тарифу на транзит газу трубами Укртрансгазу, оскільки Газпром використовує це як аргумент проти користування українською газотранспортною системою і на користь будівництво обхідних газопроводів. 

"Вирішення питання перспектив газотранспортної системи України полягає у комплексному підході. Тому, на мою думку, цю міжнародну конференцію треба було б проводити на кордоні Україна-ЄС - десь в Ужгороді перший день, а другий день у Великих Капушанах зі словацького боку", - резюмував Гончар.

Як повідомляв Укрінформ, на прес-конференції після завершення саміту Україна - ЄС Президент Петро Порошенко заявив, що Україна запропонувала Європейській комісії провести у 2018 році міжнародний форум щодо перспектив використання своєї газотранспортної системи для енергобезпеки Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-