15 липня: народний календар і астровісник

15 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Фотія; збираємо чорницю й згадуємо Новий рік.

Сьогодні святителя Фотія, митрополита Київського, чудотворця. На Фотія закінчували косовицю сіна і починали готуватися до жнив, тому й казали: «З сіножаті пішли пожинки».

А в українському Поліссі та Карпатах тим часом починали збирати чорницю – ягоду поживну і надзвичайно цілющу. З чорниць готують силу-силенну чого завгодно: соки, морси, екстракти, сиропи, джеми, варення, компоти, мармелад, вино (воно має високі смакові й дієтичні властивості), а також наливки, настоянки і, увага, самогон (яфинова паленка)! Щодо народної медицини, то тут і казати нічого: чорниця має велику кількість антиоксидантів, вживання цієї ягоди допомагає зберегти до самої старості хорошу пам’ять і гострий зір, вона зміцнює серцево-судинну систему, допомагає протидіяти інфекційним захворюванням і позбавитися від зайвої ваги. Цікаво, що чорниця стала чи не першою ягодою, яку почали додавати в раціон космонавтів. На Закарпатті цю ягоду називають яфиною. Найбільша плантація чорниці знаходиться на полонині Великий Верх (Боржава), неподалік від села Гукливого. Воно вважається «столицею» чорниць України. Там не тільки щороку проводять у серпні гастрономічний фестиваль, але й встановили пам’ятник яфині.  В горах Карпат чорницю збиратимуть аж до початку перших заморозків – десь до другої половини вересня.

Іменинник сьогодні Фотій, але навряд чи ви знайдете чоловіка з таким ім’ям.

Нам у вікно заглядає 21-ий місячний день, символом якого є колісниця. Тут вже обирайте: чи на небо, як святий Ілля, чи по колу, як римський гладіатор. В обох випадках від вас вимагатиметься сила, рішучість, готовність до дії. Цього місячного дня рекомендуються ванни, душі, обливання, загартовування. Побільше часу проводьте на повітрі. Заради власного здоров’я сьогодні можна кинути шкідливі звички. До речі: ви пам’ятаєте, що загадували на Новий рік? Нині настала гарна нагода взятися, нарешті, за втілення в життя мрій новорічного списку. Дід Мороз прийде не скоро.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1905 році: +9,5; а найтеплішим у 1951 –  +33,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-