Чехи закликають активніше протистояти «Північному Потоку-2»

Чехи закликають активніше протистояти «Північному Потоку-2»

Укрінформ
Празький інститут «Європейські цінності» звернувся до влади Чеської Республіки із закликом активніше протистояти планам будівництва газопроводу «Північний Потік-2».

Про це йдеться в листі «Рекомендація тижня», що є в розпорядженні Укрінформу.

«Чехія повинна приєднатися до опозиції щодо трубопроводу Nord Stream 2», - йдеться в листі.

Читайте також: Польща хоче повністю заблокувати "Північний потік-2"

Вони відзначають, що Центральна і Східна Європа дуже критично ставиться до цього проекту, який буде вести до скорочення геополітичного значення регіону, по якому йшов транзит, і збільшить можливості російського шантажу по відношенню до німецької політичної еліти.

Чехія, на відміну від союзників у Центральній Європі, не відноситься до числа «гучних критиків» проекту Nord Stream 2.

«Це положення має бути змінено. Довгострокові стратегічні інтереси повинні переважити фінансові вигоди для приватних компаній», - закликають експерти.

Читайте також: "Північний потік-2" загрожує енергетичній безпеці України і ЄС - Парубій

Вони підкреслюють, що Чехія солідарно повинна підтримувати позицію її союзників і партнерів у Центральній та Східній Європі «і стати одним з головних і активних критиків проекту, який буде тільки збільшити енергетичну залежність від путінської Росії, що веде себе агресивно».

Автори листа відзначають, що Російська Федерація вже давно намагається використовувати енергетичні ресурси як для заробляння грошей, так і для отримання політичного і геополітичного впливу.

Читайте також: Nord Stream-2: Ващиковський попереджає, що з часом РФ буде шантажувати Європу

"Для просування проекту з доставки газу безпосередньо до Німеччини в обхід України та інших країн Центральної та Східної Європи Кремль купив послуги колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера, який де-факто працює в інтересах Москви", - йдеться в документі.

Читайте також: Німецький депутат сказав, як Україні нейтралізувати "Північний потік-2"

«Цей проект буде економічно вигідним для деяких європейських приватних компаній, проте, призведе до збільшення залежності Німеччини від російських енергоресурсів, тим самим порушуючи основоположні принципи Європейського Союзу з енергетики», - пишуть автори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-