Коломойський та Боголюбов провалили терміни реструктуризації кредитів Приватбанку

Коломойський та Боголюбов провалили терміни реструктуризації кредитів Приватбанку

Укрінформ
Термін, до якого колишні акціонери ПАТ КБ "ПриватБанк" в односторонньому порядку зобов'язалися забезпечити реструктуризації кредитного портфелю банку, сплив 1 липня.

Проте значного прогресу в реструктуризації не досягнуто. Тож для  забезпечення прозорості Міністерство фінансів напередодні опублікувало лист, який 16 грудня минулого року колишні власники ПриватБанку Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов направили до уряду з проханням, щоб держава придбала акції банку й докапіталізувала банк, аби уникнути його банкрутства.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів щодо статусу реструктуризації кредитного портфелю ПриватБанку колишніми власниками.

"Строк, до якого колишні акціонери ПАТ КБ "ПриватБанк" в односторонньому порядку зобов'язалися забезпечити проведення реструктуризації кредитного портфелю банку, сплинув 1 липня 2017 року. ... Згідно з інформацією, якою на даний час володіє Міністерство фінансів, значного прогресу в реструктуризації досягнуто не було. Натомість ми спостерегаємо скоординовану юридичну та медійну кампанії проти інтересів держави. Тим часом, для забезпечення прозорості процесу Міністерство фінансів публікує лист, який 16 грудня 2016 року колишні власники ПриватБанку направили до Уряду з проханням здійснити придбання державою акцій Банку й прийняти позитивне рішення щодо його подальшої капіталізації. Це було зроблено з метою уникнення банкрутства Банку", - йдеться в повідомленні Мінфіну.

Також зазначається, що раніше у відповідь на відсутність дій з реструктуризації з боку колишніх власників, ПриватБанк залучив консорціум компаній Rothschild, EY та FinPoint для пришвидшення процесу переговорів про реструктуризацію кредитів, що були надані колишнім власникам банку чи особам, які прямо чи опосередковано пов'язані із колишніми власниками ПриватБанку.

"Міністерство фінансів очікує, що найближчим часом консорціум компаній надасть фінальний звіт, після опрацювання якого буде прийматись рішення щодо подальших кроків".

В опублікованому листі Прем'єр-міністру Володимиру Гройсману від тодішніх власників Приватбанку, підписаному Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим, йдеться, що особи, які підписали лист, в односторонньому порядку зобов'язуються сприяти процесу націоналізації банку, не здійснювати тиск на органи державної влади та нове керівництво банку, не перешкоджати діяльності банку в майбутньому та забезпечити реструктуризацію кредитів до 1 липня 2017 року для покриття збитків держави.

Читайте також: НБУ почав примусове стягнення боргів з екс-власників Привату

Як нагадує Мінфін, Кабінет Міністрів на засіданні 18 грудня 2016 року на підставі пропозиції Національного банку, рішення Ради з фінансової стабільності, з урахуванням рішення Ради національної безпеки та оборони України від 18 грудня 2016 року, введеного в дію Указом Президента України від 18 грудня 2016 року № 560 та враховуючи звернення власників ПриватБанку, ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПриватБанку. Відповідно до цього рішення 100% акцій банку належить державі в особі Міністерства фінансів.

Як пілкреслили в Мінфіні, націоналізація ПриватБанку була необхідним кроком для порятунку банку та забезпечення фінансової та економічної стабільності в Україні. Адже виведення з ринку найбільшого банку в країні, де тримають вклади понад 20 млн українців та через який здійснюється понад 60% всіх роздрібних платежів, могла призвести до дестабілізації фінансової системи країни й мати значний негативний вплив на економіку в цілому. Враховуючи ці системні ризики, а також гарантії сприяння та компенсації втрат від колишніх власників, було прийнято рішення про націоналізацію ПриватБанку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-