Задоволення мільйонних вимог «Газпрому» є малоймовірним – німецькі радники

Задоволення мільйонних вимог «Газпрому» є малоймовірним – німецькі радники

Укрінформ
Перше рішення Стокгольмського третейського суду наводить на думку про незначні шанси того, що «Нафтогаз України» повинен буде виплатити російському «Газпрому» запитану ним суму.

Про йдеться в аналітичній записці групи німецьких радників українського уряду, яка є в розпорядженні Укрінформу.

«Видається малоймовірним, що «Нафтогаз» повинен задовольняти суттєві вимоги «Газпрому», і це усуває значну невизначеність щодо компанії та уряду України», - йдеться в записці.

Втім, визнають її автори, висновки вони роблять на основі «загальнодоступної інформації», оприлюдненої українською компанією. Арбітражний суд видав свої висновки про 3-річний спір 31 травня 2017 року на 800 сторінках, які, однак, були надані лише сторонам спору і не були зроблені надбанням широкої громадськості.

Радники нагадують, що в юридичній боротьбі між "Нафтогазом" і "Газпромом" йдеться про взаємні претензії і компенсації з обох сторін на "приголомшливі 77 млрд дол., що являє собою величезну суму грошей за будь-якими стандартами". Не дивно, що перше рішення третейського суду наприкінці травня 2017 року викликало значний інтерес у всьому світі, зазначають аналітики. Вони вважають, хоча обсяг грошових вимог ще належить вирішити (суд запропонував сторонам узгодити суму претензій), а справа про транзит все ще очікує розгляду, видається малоймовірним, «що ці суми близькі до відпочатку заявлених».

Читайте також: Нафтогаз пояснив, як у Стокгольмі рахували ціну російського газу для України

Щоб досягти консенсусу, у сторін є до 3 місяців часу на переговори. Якщо не буде досягнуто консенсусу, суд сам визначить суму. Швидше за все, це станеться в другій половині року, прогнозується в записці.

Що стосується окремої арбітражної справи про транзит, рішення у ній очікується в найближчі місяці. Оскільки цей випадок простіший, ніж справа про постачання, очікується, що арбітражне рішення буде тільки одне. Щодо нього також може бути подана апеляція, тому і ця справа може потягти подальші переговори між сторонами або суди у майбутньому, зазначають радники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-