Північний потік-2: Нафтогаз просить США про санкції проти всіх учасників проекту

Північний потік-2: Нафтогаз просить США про санкції проти всіх учасників проекту

Укрінформ
Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв попросив США "покарати" компанії, які планують брати участь в проекті "Північний потік — 2".

Про це повідомляє РИА новости з посиланням на The Wall Street Journal.

"Ми б порадили США якомога можна швидше розширити санкції щодо всіх компаній, потенційно залучених до цього проекту", — заявив Коболєв в інтерв'ю виданню.

На думку глави "Нафтогазу", трубопровід вигідний Росії і створює ризики для України, а також загрожує європейській єдності. "Будь-яка незалежна оцінка показує, що цей трубопровід суперечить інтересам США. Це також суперечить принципу солідарності в Європі", — сказав Коболєв.

Нагадаємо, 19 червня Коболєв заявив, що «Нафтогаз України» наполягає на застосуванні вимог Третього енергетичного пакета до проекту "Північний потік-2".

"Нафтогаз поділяє думку про те, що Європейська комісія має скористатися своїм мандатом захисника інтересів європейських споживачів і настояти на застосуванні Третього енергетичного пакету до проекту "Північний потік-2". Варто також розглянути питання про застосування цих положень і до "Північного потоку". Ці правила забезпечують належні регуляторні та антимонопольні механізми, які запобігають ринковим маніпуляціям та зловживанню домінуючим становищем", - йдеться в повідомленні.

При цьому він підкреслив, що "Нафтогаз" не претендує ні на які поступки або виключення з європейських правил і прагне працювати на рівних умовах.

"Газпром", навпаки, виключає застосування стандартних європейських правил для свого проекту Північний потік-2 і значною мірою спирається на численні винятки з вимог Третього енергетичного пакета в Європі. Ризики проекту Північний потік-2 для громадського інтересу та цілісності ЄС значно перевищують потенційну комерційну вигоду вузької групи підприємств. Північний потік-2 підриває солідарність ЄС та Енергетичного співтовариства. Проект вже зараз ставить під загрозу розвиток Енергетичного союзу, породжуючи протиріччя між країнами-членами ЄС", - заявили в Нафтогазі.

Як повідомлялося, проект "Північний потік — 2" (Nord Stream 2) передбачає будівництво двох ниток газопроводу від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Загальна пропускна здатність запланована у 55 мільярдів кубометрів на рік.

Для реалізації проекту створена компанія Nord Stream 2 AF, яка в квітні підписала угоди про фінансування проекту з Shell (Великобританія — Нідерланди), OMV (Австрія), Engie (Франція), Uniper і Wintershall (обидві — Німеччина). У червні партнери зарахували на рахунки компанії більше мільярда євро. Планується, що трубопровід запрацює в 2019 році.

Раніше республіканська більшість палати представників конгресу США пригальмувала голосування щодо санкцій проти Росії, які схвалив Сенат. Окремим пунктом у документі прописано намір США "протидіяти будівництву газопроводу "Північний потік — 2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-