Нафтогаз підтримує прозорі принципи довкола постачання російського газу в ЄС

Нафтогаз підтримує прозорі принципи довкола постачання російського газу в ЄС

Укрінформ
НАК «Нафтогаз України» наполягає на застосуванні вимог Третього енергетичного пакету до проекту "Північний потік-2".

Про це Укрінформу повідомили в Департаменті з корпоративних комунікацій Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» з посиланням на голову правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

"Нафтогаз розділяє думку про те, що Європейська комісія має скористатися своїм мандатом захисника інтересів європейських споживачів і наполягти на застосуванні Третього енергетичного пакета до проекту "Північний потік-2". Варто також розглянути питання про застосування цих положень і до "Північного потоку". Ці правила забезпечують належні регуляторні та антимонопольні механізми, які запобігають ринковим маніпуляціям та зловживанню домінуючим становищем", - йдеться у повідомленні.

«Застосування Третього енергетичного пакету до всіх маршрутів постачання газу рівною мірою та збереження чинних маршрутів є оптимальним рішенням для європейських споживачів газу, яке базується на прозорості та принципах вільного ринку», – зазначив Коболєв.

При цьому наголошується, що "Нафтогаз" не претендує на жодні поступки або винятки з європейських правил і прагне працювати на рівних умовах.

"Газпром, навпаки, відкидає застосування стандартних європейських правил для свого проекту Північний потік-2 і значною мірою спирається на численні виключення з вимог Третього енергетичного пакету в Європі. Ризики проекту Північний потік-2 для суспільного інтересу та цілісності ЄС значно переважають потенційну комерційну вигоду вузької групи підприємств. Північний потік-2 підриває солідарність ЄС та Енергетичного співтовариства. Проект вже зараз ставить під загрозу розвиток Енергетичного союзу, породжуючи протиріччя між країнами-членами ЄС", - заявили в "Нафтогазі.

Підкреслюється, що якщо газопровід буде побудований, то він дестабілізує чинні надійні маршрути постачання газу.

"Це може загрожувати Європі додатковими витратами, йде урозріз із принципом ефективного використання інфраструктури, а також призводить до концентрації маршрутів постачання газу під контролем Росії. При цьому європейські споживачі не отримують доступу до будь-яких нових джерел або постачальників енергії", - йдеться в повідомленні.

Окрім цього, зазначається, що проект може завдати невиправної шкоди вразливій екосистемі Балтійського моря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-