Укртрансгаз відкрив на базі підземних сховищ митний склад для газотрейдерів

Укртрансгаз відкрив на базі підземних сховищ митний склад для газотрейдерів

Укрінформ
ПАТ "Укртрансгаз" на базі 10 газосховищ відкрив митний склад, що дасть можливість трейдерам більше 1000 днів зберігати природний газ в українських підземних сховищах газу (ПСГ) без розмитнення.

Про це повідомляється на сайті компанії. 

"Після річної спільної роботи представників Укртрансгазу, НАК «Нафтогаз України», Міністерства фінансів та Енергетичної митниці ДФС 1 червня 2017 року наказом № 45 надано дозвіл Укртрансгазу на відкриття та експлуатацію митного складу на базі українських ПСГ", - йдеться у повідомленні.

Відтепер митне оформлення газу, який надходитиме з-за кордону для зберігання в українських ПСГ, здійснюється в режимі «митний склад».

Створення такого складу надає можливість компаніям, в тому числі іноземним, зберігати газ на території України протягом 1095 днів без сплати жодних податків та митних зборів за умови подальшого транспортування природного газу з території України. Таким чином, в українському законодавстві усунуто всі правові бар'єри для надання нерезидентам послуг зі зберігання природного газу в ПСГ.

"Укртрансгаз є оператором найбільших в Європі ПСГ загальним об’ємом 31 млрд м3, але останніми роками українські газосховища були завантажені менше ніж на 50%. Існуючі вільні потужності зберігання планується запропонувати іноземним трейдерам. В першу чергу оператор української ГТС та системи газосховищ планує продавати послуги зберігання газу трейдерам з сусідніх країн, де існує дефіцит газових сховищ – Польщі, Угорщині, Румунії, Словаччині і Молдові. У кожній з цих країн було заявлено плани зі збільшення потужностей зберігання газу (наприклад, в Польщі – на 0,63 млрд м3, в Словаччині – на 0,89 млрд м3, в Румунії – на 1,6 млрд м3, в Болгарії – на 0,45 млрд м3). Реалізація таких планів потребує значних інвестицій, в той час як Україна вже сьогодні готова надавати послуги зберігання газу обсягом більше ніж 14 млрд м3 за найнижчою ціною в Європі (близько 0,4 євро/МВт за цикл зберігання)", - зазначили в "Укртрансгазі".

Впровадження нової послуги збільшить прибутки від діяльності зі зберігання газу і, відповідно, відрахування до державного бюджету України.

«Варто наголосити, що такий крок щодо відкриття митного складу є послідовним елементом довгострокової стратегії Укртрансгазу з інтеграції в газовий ринок Європи та створення газового хабу в Україні» – прокоментував знакову подію тимчасово виконуючий обов’язки президента ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» Мирослав Химко.

Раніше митне оформлення природного газу, що транспортується на митну територію України для його зберігання в ПСГ, можливо було проводити лише в митному режимі «транзит». Також положеннями Митного кодексу України встановлено строки транзитних перевезень трубопровідним транспортом - 31 доба. Такі умови не були економічно прийнятними для більшості іноземних газових трейдерів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-