Європа стежить за тим, як Україна реформує

Європа стежить за тим, як Україна реформує "дизайн" ГТС - Міненерго

Укрінформ
Віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович підтримує Україну в питанні збереження транзитного статусу та продовжує слідкувати за здійсненням реформ в енергетичному секторі.

Про це у коментарі журналістам сказала заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Наталя Бойко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми обговорили питання щодо збереження за Україною статусу надійного транзитера. Відповідно, обговорили всі можливі дії з нашого боку, ту підтримку, яку вони нам можуть надати. Наша позиція є наступною: Росія намагається використати Північний потік як інструмент політичного тиску, та ж сама ситуація з Турецьким потоком. Пан Шевчович нас розуміє та підтримує, у нас є постійний діалог», - сказала Бойко.

За її словами, Європа, як і раніше, висуває до України ряд вимог. 

«Вони нам кажуть: «Будь ласка, робіть реформи, ми за цим стежимо». Шефчович у цьому питанні дуже активний, він спілкувався і з Прем’єром, і з Президентом. Міністерство, зі свого боку, також продовжує працювати: буде здійснено андбандлінг, буде імплементовано вимоги третього енергопакету, щоб наша газотранспортна система працювала у новому «дизайні». Це найважливіша вимога”, - зазначила Бойко.

Заступник міністра наголосила, що Європа робитиме кроки назустріч Україні лише у разі чіткого виконання необхідних умов.

«Україна є хорошим транзитером. Ми публікуємо багато даних, ми максимально відкриті. Європейці це цінують», - висловила оцінку заступник міністра.

Вона нагадала, що реформа Нафтогазу буде завершена після винесення остаточного рішення Стокгольмським арбітражем. 

«Ми дуже чекаємо цього рішення, після нього почнемо здійснювати активний андбандлінг з передачею активів та іншими необхідними заходами», - відзначила Бойко.

Вона також додала, що наприкінці червня українська делегація ще раз представить свою позицію щодо Північного потоку та OPAL у Брюсселі.

Як повідомлялося, російський монополіст «Газпром» прагне побудувати нові гілки газопроводу «Північний потік», метою чого є постачання газу до Європи без використання транзитних можливостей України.

В Україні вважають проект «Північний потік-2» політично вмотивованим та економічно необгрунтованим, основною метою якого є послаблення України, а також інших країн Центральної та Східної Європи шляхом знищення українського транзиту.

Також в Україні занепокоєні дозволом Єврокомісії стосовно газопроводу OPAL, за яким Газпрому буде надано можливість суттєво збільшити обсяг транзиту газу через систему Північного потоку, оминаючи Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-