UFEB: 25% м’яких ягід у Східній Європі - українські

UFEB: 25% м’яких ягід у Східній Європі - українські

Укрінформ
Україна забезпечує 25% східноєвропейського виробництва м’яких ягід (суниця, смородина, малина тощо) і 10% - твердих ягід (вишня, черешня).

Про це під час IV Національного дня саду повідомила експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман, інформує прес-служба Ради з питань експорту продовольства (UFEB).

«Серед країн Східної Європи Україна забезпечує майже 25% виробництва м’яких ягід і приблизно 10% - твердих ягід. Але в експорті нас майже не помітно. Це ї є відповідь на запитання, чому наші виробники не мотивовані виходити на зовнішній ринок – поки що вистачає внутрішнього збуту. Поки що маржа достатня. Але це тимчасово. Ми мусимо думати про експорт», - сказала Тетяна Гетьман.

Експерт розповіла, що споживання свіжих ягід у світі щорічно зростає на 15%. Головні споживачі – це США, Росія, Німеччина, Великобританія, Бельгія та Франція. Майже половина світового обсягу торгівлі припадає на суницю садову, споживання якої зростає щороку приблизно на 3-5%. Але з кожним роком ця ягода незначно поступається своєю часткою лохині та малині, які є лідерами за темпами зростання продажів у світі (17-20% щорічно).

За словами Тетяни Гетьман, обсяг ринку твердих ягід в Україні складає близько 65 тис. тонн або 53 млн дол., а м’яких - 55 тис. т або 51 млн дол.

У 2010-2013 роках у нашій країні відбувся бум нових ягідних насаджень. Лідерами за розширенням виробничих площ (а в перспективі лідерами за зниженням ціни) є малина, лохина і смородина. За словами експерта, зниження ціни сприятиме зростанню споживання цих ягід на внутрішньому ринку. 

У той же час ціни на черешню та суницю лишатимуться стабільними, оскільки процес розширення плантацій під ними загальмувався.

Тетяна Гетьман прогнозує, що в Україні й надалі продовжуватиметься розвиток сегменту заморозки ягід, кооперації виробників, а також вирощування органічної продукції на експорт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-