Україна занепокоєна дозволом Єврокомісії збільшити транзит Газпрому через OPAL

Україна занепокоєна дозволом Єврокомісії збільшити транзит Газпрому через OPAL

Укрінформ
Україна є одним з найпотужніших транзитерів газу до країн Європи, тому реалізація проекту «Північний потік-2», а також рішення  «Газпрому» збільшити транзит газопроводом ОPAL є загрозою не лише для України, а й для енергетичної безпеки європейських країн.

На цьому акцентував увагу віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон під час виступу на форумі «Енергетична безпека заради майбутнього: нове бачення, стратегії, інновації», повідомляє Урядовий портал.

«Для України на сьогодні чутливим залишається питання щодо реалізації проекту «Північний потік-2», який є політично вмотивованим та економічно необгрунтованим. Його основна мета та кінцевий результат - послаблення України, а також інших країн Центральної та Східної Європи шляхом знищення українського транзиту. Очевидно, це призведе до збільшення монополії Газпрому і відповідно зниження енергетичної безпеки як України, так і Європи», - заявив Кістіон.

Також він прокоментував рішення щодо газопроводу ОPAL, відповідно до якого «Газпром» може збільшити обсяги транзиту.

«Стурбованість викликає і прийняте Європейською комісією рішення стосовно газопроводу OPAL, за яким Газпрому буде надано можливість суттєво збільшити обсяг транзиту природного газу через систему Північного потоку, оминаючи Україну», - наголосив віце-прем’єр-міністр.

Він підкреслив, що Україна є одним з найпотужніших транзитерів газу.

"Україна відіграє стратегічну роль у транзитних поставках газу до Європи. Так відзначено в Меморандумі про взаєморозуміння щодо Стратегічного енергетичного партнерства, підписаного в листопаді 2016 року», - наголосив урядовець.

Він нагадав, що Україна володіє потужним комплексом підземних газових сховищ загальним обсягом близько 32 мільярдів кубічних метрів.

«Сполучення газотранспортної системи з підземними сховищами дозволяє створювати резерви газу і оперативно використовувати їх у разі потреби», - зауважив Кістіон.

За словами віце-прем’єр-міністра, збереження та модернізація української газотранспортної системи важливі не лише для України, а й для європейських країн.

«Україна прагне зберегти і модернізувати існуючу газотранспортну систему. Це відповідає не тільки її власним інтересам, а й національним інтересам усіх європейських держав – досягнення високого рівня енергетичної безпеки. Тому ми зацікавлені у залученні європейських інвесторів до модернізації газотранспортної системи», - зазначив Кістіон.

Представник уряду закликав до солідарності та виважених рішень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-