Арбітраж запропонує Нафтогазу і Газпрому переглянути контракт - експерт

Арбітраж запропонує Нафтогазу і Газпрому переглянути контракт - експерт

Укрінформ
Арбітражний суд у Стокгольмі запропонує НАК "Нафтогаз України" і російському "Газпрому" переглянути контрактні відносини.

Таку думку висловив в інтерв'ю Укрінформу президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

"Арбітраж запропонує сторонам сісти і домовитися на тих чи інших умовах в контексті прийнятого ним рішення. Арбітраж не буде пропонувати формулу. Його рішення - це кількасот сторінок, але там не просто опис становища, але й обгрунтовані підходи - як, на погляд арбітрів, сторони мають переглянути свої контрактні відносини в бік приведення їх у відповідність до ринкових реалій і недискримінаційних практик", - зауважив експерт.

Він також висловив думку, що оскільки Україна з 25 листопада 2015 року не здійснює закупівлі російського газу, то домовлятися щодо ціни для поточних закупівель сенсу немає.

"Для нас сенс у контексті рішення арбітражу про те, якою мала бути ціна тих закупівель, що вже були зроблені. І тому, відповідно, має бути визначено розмір переплати. Власне, в інтерпретації "Нафтогазу" цей розмір вже є і він був основою для зустрічних претензій і позову з боку "Нафтогазу" до "Газпрому". Інша справа, що саме з цих претензій визнав, а що не визнав Арбітраж. А якщо й визнав, то це не означає, що "Газпром" вийме та покладе на стіл "Нафтогазу" гроші, ні. Себто, швидше за все, мова піде про те, що "Газпром" запропонує компенсаторні поставки газу, якщо у нього буде на те бажання», - сказав Гончар.

Як повідомляв Укрінформ, НАК "Нафтогаз України" 31 травня отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу за позовом проти "Газпрому" щодо контракту від 2009 року на постачання газу . Зокрема, Трибунал задовольнив вимогу Нафтогазу про перегляд ціни на газ з урахуванням ринкових умов; повністю відхилив вимоги Газпрому щодо принципу "бери або плати", а також повністю скасував заборону на реекспорт газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-