Україна бере участь у міжнародному форумі Енергетичної хартії в Туркменістані

Україна бере участь у міжнародному форумі Енергетичної хартії в Туркменістані

Укрінформ
Україна бере участь у міжнародному форумі Енергетичної хартії «На шляху до багатосторонньої рамкової угоди щодо транзиту енергоресурсів», який відкрився сьогодні в столиці Туркменістану, м. Ашгабат.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як очікують організатори, форум Європейської хартії стане платформою для політичного діалогу щодо транзиту енергоносіїв в цілях сприяння відкритим енергетичним ринкам, диверсифікації джерел і маршрутів постачання, а також стійкому розвитку.

Під час форуму будуть розглянуті практичні, нормативні і правові аспекти транзиту енергоносіїв, у тому числі природного газу, нафти та електрики. Одним з питань, які розглядатимуться, стануть шляхи постачання газу в країни Європейського Союзу.

"Створення такої рамкової угоди зробить вклад в енергетичну безпеку світу", - переконані організатори.

Разом з тим, за словами представника Енергетичної Хартії Vitali Hiarlouski, Європейський Союз раніше відмовлявся долучатися до ініціативи, через наявність власного законодавства у галузі енергетики.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж продовжує розгляд позовів української компанії НАК "Нафтогаз України" і російського ПАТ "Газпром" за контрактом купівлі-продажу газу і транзиту ресурсів. Сума позовних вимог Газпрому до Нафтогазу за контрактом купівлі-продажу газу становить 45,7 млрд дол., а Нафтогазу до російської компанії - 17,9 млрд дол. Крім того, Нафтогаз вимагав перегляду транзитного тарифу з ретроактивною дією, компенсацію за недопостачання та інші зміни контракту щодо транзиту газу. Грошові вимоги за транзитним контрактом української компанії сягають близько 12 млрд.

На іншому фронті менеджмент НАК "Нафтогаз України" вимагає не допустити будівництва Росією газогону "Північний потік-2", реалізація якого призведе до істотної втрати транзитного потоку Україною.

Минулого року Газпром також судився у Стокгольмі з туркменістанським ПАТ «Туркменгаз», намагаючись отримати компенсацію за нібито дуже дорогий газ у 2010-2015 роках. Наразі судовий процес призупинений до 2018 року - доки не буде завершено справу з Україною. За угодою 2010 року Газпром закуповував у туркменської компанії 10 млрд кубометрів газу на рік. У 2015 році російська монополія вирішила зменшити обсяг закупівель до 4 млрд кубометрів, а з січня Газпром в односторонньому порядку перейшов на оплату за ціною беззбиткового експорту в Європу, оскільки не зміг домовитися з «Туркменгазом».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-