Газпром має сплатити 10% від свого обігу за порушення монополії - PGNiG

Газпром має сплатити 10% від свого обігу за порушення монополії - PGNiG

Укрінформ
ВАТ "Газпром" має сплатити штраф за тривале порушення антимонопольного законодавства в Європі, що завдало втрат як компаніям так і простим користувачам. Штраф має сягати приблизно 10% від загального обігу компанії.

Про це заявили під час прес-конференції у Варшаві керівники польської нафтогазової компанії PGNIG, представляючи свою позицію щодо дослідження ринку газу, що здійснюється Єврокомісією у зв'язку з антимонопольним провадженням проти "Газпрому", передає власний кореспондент Укрінформу.

"Порушення, вчинені "Газпромом", мають довготривалий і серйозний характер. Російська сторона не перестала його порушувати і до сьогодні не дотримується законодавства", - зазначив керівник PGNiG Пьотр Возняк.

За його словами, польська компанія підготувала для Єврокомісії документ на 100 сторінках, в якому описує порушення "Газпромом" європейського законодавства і в ньому подає свої пропозиції щодо покарання за це російського газового монополіста.

Возняк зазначив, що польська компанія не пропонує конкретної суми штрафу, але у відповідності до діючих норм права він має становити приблизно 10% від глобального обігу "Газпрому".

"Це дозволить покрити втрати, спричинені діями "Газпрому",- констатував він.

Разом з тим PGNiG хоче, аби Єврокомісія зобов'язала "Газпром" переглянути ціни у довгострокових контрактах, щоб вони спиралися на реалії ринку. Польська сторона пропонує переглянути положення "бери або плати", у відповідності до якого максимальний рівень обов'язкового забору газу становив би не більше 75%.

Польська компанія також хоче, щоб Брюссель зобов'язав "Газпром" продати свої частки у компаніях, у власності яких є транзитна інфраструктура та інфраструктура зберігання газу. Йдеться, зокрема про акції в компаніях з транзиту газу "Opal" і "Ямал", а також компанії із зберігання газу "Katharina" в Німеччині.

PGNiG також пропонує, щоб "Газпром" з огляду на свій потенціал допускався до аукціонів щодо використання можливостей європейських газопроводів на термін не більше п'яти років.

Як повідомляв Укрінформ, справа щодо порушення "Газпромом" антимонопольного законодавства триває з 2011 року, коли представники Єврокомісії провели ревізію у представництвах російської компанії у країнах Європи. В 2015 році Єврокомісія формально звинуватила "Газпром" у порушенні європейського права і правил конкуренції. У березні цього року "Газпром" зобов'язався не перешкоджати вільному доступу газу до європейського регіону взамін за те, що Брюссель не вимагатиме фінансового покарання для компанії.

Брюссель звернувся також до зацікавлених країн регіону, зокрема Польщі, аби вони оцінили пропозиції "Газпрому". Після їх детального аналізу Єврокомісія має прийняти рішення, чи відмовитися від подальшого антимонопольного провадженням проти "Газпрому".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-