В Україні створять експортно-кредитне агентство

В Україні створять експортно-кредитне агентство

Укрінформ
У Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України відбулось засідання робочої групи по створенню експортно-кредитного агентства. 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

"Міністерство нарешті проголошує підтримку підходів та конкретних заходів з розвитку експорту... Це один з небагатьох реальних рушіїв економічного розвитку і довгострокової фінансової стабілізації", - написав він.

При цьому Галасюк висловив думку, що результати діяльності керівництва МЕРТ у сфері експорту наразі є незадовільні. 

"Товарний експорт падає, і лише частина цих втрат через російський ринок. Експортний кошик стає все більш примітивним, з домінуванням сировинної компоненти. Українським виробникам - несировинним експортерам все важче конкурувати на глобальному ринку", - зазначив голова парламентського комітету з питань промполітики.

Нагадаємо, у 2016 році Міністерство економічного розвитку і торгівлі оновило дизайн свого сайту, у результаті чого з сайту було видалено розділ "Експортно-кредитне агентство". Водночас до видалення ця сторінка видавала "помилку 404".

Крім того, на початку 2017 року у засобах масової інформації було оприлюднено проект оновленого Меморандуму про економічну та фінансову політики з Міжнародним Валютним Фондом (Memorandum of Economic and Financial Policies), з якого витікало, що підпунктом f пункту 14 указаного проекту Меморандуму українська сторона зобов'язувалася утриматися від створення Експортно-кредитного агентства у 2017 році. Натомість, протягом 2017 року планувалася розробка підзаконних актів для створення такої установи у 2018 році, причому, лише для надання страхових послуг.

Водночас Закон України "Про забезпечення масштабної експансії товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту"  (від 20 грудня 2016 року), що набув чинності 1 січня 2017 року, у частині Перехідних положень встановлює:

"Кабінету Міністрів України:

- у двомісячний строк з дня набрання чинності цим Законом вжити заходів щодо приєднання України до рамкової домовленості з офіційно підтримуваних експортних кредитів 1978 року і п’яти додатків до неї та долучення до робочої групи з експортних кредитів та кредитних гарантій;

- у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом:

- утворити ЕКА, забезпечити формування та сплату його статутного капіталу;

- привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та забезпечити прийняття нормативно-правових актів, що випливають із цього Закону".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-