Nord Stream-2: польський експерт розповів про важливу баталію в Єврокомісії

Nord Stream-2: польський експерт розповів про важливу баталію в Єврокомісії

Ексклюзив
Укрінформ
Протидія будівництву газопроводу "Північний потік-2" зараз відбувається одночасно у двох площинах - тиску на Данію, рішення якої може вплинути на зміну маршруту трубопроводу, а також недопущенні на рівні Єврокомісії виключення цього проекту з під вимог законодавства ЄС.

Союзником України, Польщі так інших країн Центрально-східної Європи в цьому питанні стають США, для якого цей проект є "ворожим", розповів у коментарі власному кореспондентові Укрінформу польський експерт з енергетичних питань Пьотр Мацьонжек.

"Американці є самостійним гравцем. З'явилася інформація про те, що нова адміністрація Дональда Трампа чинить тиск на Данію у справі "Північного потоку-2". Данія є єдиною країною, яка може вплинути на зміну маршруту газопроводу", - зазначив експерт.

Він нагадав, що згідно з російськими планами частина морського відрізку газопроводу має проходити через територіальні води Данії. Відтак, Копенгаген має вплив на реалізацію цього проекту. 

"Не думаю, що Данія може зупинити будівництво газопроводу, але вимогою зміни маршруту може максимально ускладнити реалізацію інвестиції",- констатував він.

За його словами, вимога Данії щодо зміни маршруту газопроводу відкриває можливість висунення нових екологічних вимог до "Газпрому", зокрема з боку Польщі.

"Треба пам'ятати про арсенали хімічної зброї, які залишилася в акваторії Балтійського моря у контексті реалізації цього проекту", - нагадав експерт.

Він підкреслив, що вимоги Копенгагена змінити маршрут означали б "затримку реалізації проекту на рік-два, а, можливо, навіть відмову від будівництва газопроводу".

Мацьонжек підкреслив, що США хочуть активно експортувати свій газ до Європи і з цієї перспективи проект "Північного потоку-2" для них "ворожий". Експерт пояснив, що США мають надлишок газу у зв'язку зі сповільненням розвитку економіки Китаю і зменшенням попиту на сировину в Азії, у зв'язку з чим  привабливим напрямом стає Європа.

"Якщo буде багато газу в Європі, то його ціна падатиме і ставатиме привабливішою. Це  відкриє значні перспективи для польського терміналу LNG, а через чотири роки планується завершення модернізації газового інтерконектора Польща-Україна, що дасть можливість транспортувати газ в Україну", - наголосив Мацьонжек.

Другим напрямом протидії будівництву "Північного потоку-2" експерт назвав тиск країн Центрально-східної Європи на Єврокомісію.

"У даний момент ведеться важлива баталія в Єврокомісії щодо "Північного потоку-2", оскільки одна частина Єврокомісії стверджує, що морський відрізок газопроводу не повинен підлягати енергетичним нормам Єврокомісії, а інша вважає навпаки, що повинен",- підкреслив експерт.

Він назвав справу "дуже цікавою", оскільки "Газпром", всупереч європейським нормам, хоче одночасно бути експортером газу і власником газопроводу.

"Якщо б морський відрізок газопроводу підпорядковувався європейським нормам, то "Північний потік-2" став би менш рентабельним, а можливо і зовсім нерентабельним для "Газпрому", - констатував Мацьонжек.

За його словами, ситуація навколо цього проекту в Єврокомісії є "дуже динамічною" з появою концепції надання "Газпрому" спеціального юридичного режиму для "Північного потоку-2" в рамках переговорів з РФ.

"Це породжує певну небезпеку, оскільки в рамках таких переговорів невідомо скільки юридичних документів може бути імплементовано для такого спеціального юридичного статусу", - підкреслив експерт.

Він додав, що "ідеальним варіантом" було б, якщо більшість положень цього спеціального юридичного режиму підпадали б під дію Третього енергетичного пакету.

"Роллю Польщі є співпраця зі США щодо тиску на Скандинавські країни, щоб вони не погоджувалися на "Північний потік-2", а по-друге - активне лобіювання в Єврокомісії, аби європейське законодавство хоча б частково регламентувало морський відрізок цього трубопроводу",- наголосив експерт.

Він додав, що такі дії не обов'язково повинні завершитися відмовою Росії від проекту, але можуть призвести до того, що він стане нерентабельним.

Як передавав Укрінформ, глава польського уряду Беата Шидло під час саміту країн Балтії і Польщі у Талліні в минулий понеділок заявила, що газопровід "Північний потік-2" є політичним проектом, який загрожує стабільності на європейському континенті. Вона наголосила, що Варшава і країни Балтії повинні зробити все можливе для того, щоб Єврокомісія виконала своє завдання і просто застосувала норми європейського законодавства по відношенню до цього проекту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-