Нафтогаз вимагатиме в суді зупинити рішення Єврокомісії щодо газопроводу OPAL

Нафтогаз вимагатиме в суді зупинити рішення Єврокомісії щодо газопроводу OPAL

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" звернувся до Загального суду Європейського суду справедливості з вимогою скасувати рішення Єврокомісії щодо газопроводу OPAL.

Про це повідомляється на сторінці "Нафтогазу" у Facebook.

"Ми звернулись до Європейського суду (Загальний суд Європейського суду справедливості, - ред.) з вимогою скасувати рішення Єврокомісії щодо газопроводу OPAL, яке дозволяє Газпрому збільшити обсяги прокачки через цей газопровід", - йдеться у повідомленні.

У суді українська компанія доводитиме, що це рішення не сприяє конкуренції та ефективному функціонуванню внутрішнього ринку ЄС.

"Вважаємо, що таке рішення посилює домінування Газпрому та пов’язаних з ним компаній, що в свою чергу створює загрози безпеці постачання України та інших східноєвропейських країн, не сприяє конкуренції та ефективному функціонуванню внутрішнього ринку ЄС", - наголосили в "Нафтогазі".

Як повідомляв Укрінформ, Єврокомісія наприкінці жовтня 2016 року ухвалила рішення, що дозволяє російському Газпрому збільшити обсяги постачання газу через "Північний потік" та німецький газопровід OPAL. Росіяни зможуть використовувати можливості OPAL на 80%, а якщо ніхто не викупить решту 20% можливостей, то й весь газопровід.

Уряд Польщі та PGNiG оскаржили у суді ЄС це рішення Єврокомісії, оскільки, на думку польської сторони, ця ситуація створює загрозу безпеці постачання газу до ЄС і породжує серйозні ризики для безпеки постачання газу для РП через залежність від одного джерела постачання газу з Росії.

У спорі з Єврокомісією на боці Польщі хоче виступити український “Нафтогаз” та український уряд. Натомість, на бік Єврокомісії у цій суперечці вирішив стати “Газпром”.

Крім того, польська нафтогазова компанія PGNiG заблокувала на рік проведення аукціонів на використання максимальних потужностей газопроводу OPAL - наземного відгалуження газопроводу “Північний потік”, що фактично не дозволило “Газпрому” монополізувати використання цього трубопроводу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-