Нафтогаз, якщо виграє у Стокгольмі, може отримати частки в Nord Stream - Вітренко

Нафтогаз, якщо виграє у Стокгольмі, може отримати частки в Nord Stream - Вітренко

Укрінформ
Нафтогаз вимагає від Газпрому у Стокгольмському арбітражі $30 млрд, але сума вимог може потенційно зрости до $50 млрд. У разі виграшу українська компанія може отримати частки у проектах "Північний потік-1" та "Північний потік-2", якими нині володіє РФ.

Про це в інтерв'ю "Новому времени" заявив головний комерційний директор нафтогазової компанії Юрій Вітренко.

"За контрактом постачання ми вимагаємо від Газпрому повернути нам приблизно $17 млрд, включаючи відсотки. Щодо контракту на транзит, вони не доплатили нам $12 млрд з відсотками. Загальна сума - близько $30 млрд, які ми вимагаємо від Газпрому", - сказав Вітренко.

За його словами, вимоги Нафтогазу можуть зрости до $50 млрд.

ПАТ "Газпром", у свою чергу, уже вимагає $50 млрд за контрактом, де включений принцип "бери або плати".

"Вони вимагають від нас вже близько $50 млрд - те, що ми на їх думку повинні були заплатити і не заплатили за відповідні обсяги газу. Якщо ми подивимося на майбутнє, по терміну до закінчення контракту, то додатково це буде ще близько $30 млрд", - пояснив Вітренко.

Таким чином, загальна сума позивних вимог Газпрому може зрости до $80 млрд.

"Якщо ми програємо (але ми вважаємо, що вірогідність цього досить низька), то це будуть зобов'язання Нафтогазу, не України. Нафтогаз просто буде банкрутом. Відповідно, наші активи будуть продаватися", - пояснив Вітренко.

Він також додав, що у разі банкрутства Нафтогазу держава не втратить газотранспортну мережу чи активи з видобутку газу.

"Будуть певні складнощі у Газпрому отримати відповідні фінансові ресурси навіть у разі, якщо ми програємо. З Газпромом ситуація дещо інша, у нього є цінні активи поза межами Росії. До речі, це частки у "Північному потоці-1", "Північному потоці-2". Ми можемо стати їх щасливими власниками", - розповів представник "Нафтогазу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-