Раді пропонують відкрити ринок землі

Раді пропонують відкрити ринок землі

Укрінформ
У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, який має врегулювати питання, пов’язані з відкриттям ринку сільськогосподарського земель в Україні.

Про це народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Олексій Мушак написав у Фейсбуці.

"Законопроект про відкриття ринку землі зареєстровано. Тепер настала сама складна пора та задача. Публічна аргументація", - написав він.

Відповідно до пояснювальної записки до проекту закону, пропонується обмеження кола осіб, які можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення громадянами України, територіальними громадами, державою, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями.

Крім того, продаж земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності та тих, що перебувають у приватній, має здійснюватись шляхом проведення електронних торгів.

Проектом закону передбачається встановлення мінімальної ціни продажу земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності на рівні її експертної грошової оцінки. В той же час, мінімальна ціна продажу земель сільськогосподарського призначення приватної власності встановлюється на рівні нормативно грошової оцінки, але не нижче 20 орендних плат.

Згідно з законопроектом встановлюється обмеження можливості змінити цільове призначення земельної ділянки - не раніше 3 років з моменту набуття власником права власності на таку земельну ділянку.

У разі прийняття законопроекту встановлюється тимчасова заборона на внесення земельних ділянок сільськогосподарського призначення до статутного (складеного, іншого) капіталу юридичних осіб до 1 січня 2020 року.

Законопроект також передбачає встановлення етапності відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення.

Як відомо, раніше Мушак зазначав, що на першому етапі, який стартує з 1 липня 2017 року, об'єднані громади матимуть можливість продавати комунальну та державну землю в своїй юрисдикції. Держгеокадастр - продавати землі державної власності. Другий етап: з 1 липня 2018 року право продавати землю отримують фізичні особи – власники паїв, додав депутат. Наступний етап: з 1 січня 2020 року – право купувати отримають юридичні особи та фізичні особи — підприємці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-