У Кремлі заявляють, що не бачать сенсу змінювати газовий контракт

У Кремлі заявляють, що не бачать сенсу змінювати газовий контракт

Укрінформ
Договір з постачання газу, який було укладено між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом" неможливо змінити, доки сторони вирішують спори у Стокгольмському арбітражному суді.

Про це заявив міністр енергетики Росії Олександр Новак в інтерв'ю телеканалу НТВ, повідомляє РІА Новости.

"Ми зіткнулися в процесі переговорів з тим, що Нафтогаз не готовий сьогодні без внесення змін до контракту оплачувати в режимі передоплати постачання газу. І тут цей спір, який знаходиться в арбітражному суді. Ми вважаємо, що контракт діє, він уже з 2009 року діє, і за ним можуть постачатися необхідні обсяги газу. Нафтогаз вимагає змін у контракт, що в принципі сьогодні неможливо і не потрібно. Неможливо в першу чергу тому, що сторони знаходяться в арбітражному суді", - сказав Новак.

В арбітражному суді Стокгольма розглядається спір між Нафтогазом і Газпромом за контрактом на постачання газу з РФ в Україну від 2009 року. Основна частина претензій Газпрому до Нафтогазу у рамках цієї справи припадає на штрафи за недобір газу за контрактним правилом "бери або плати" (take or pay). "Нафтогаз" вимагає від "Газпрому" ретроактивної зміни ціни, відшкодування переплат за непереглянуті ціни на газ і транзитні ставки та скасування заборони на перепродаж газу.

Як повідомляв Укрінформ, у Брюсселі 9 грудня відбулася тристороння зустріч з питань газу між РФ, Єврокомісією й Україною. Україна заявила про готовність купити від 1,5 до 4 мільярдів кубометрів російського газу, розбіжностей за ціною палива немає, але остаточно сторони не домовилися. Газпром і Нафтогаз України продовжать обговорення. Зокрема, українська компанія виступає за скасування умови "бери або плати".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-