У Кракові завтра відбудеться спецпоказ документальної стрічки «Депортація 44-46»

У Кракові завтра відбудеться спецпоказ документальної стрічки «Депортація 44-46»

Відео
Укрінформ
У четвер, 5 серпня, у рамках Показів українських фільмів у Кракові відбудеться спецпоказ історичної документальної стрічки «Депортація 44-46».

Про це Укрінформу повідомили організатори заходу.

«Уже 5 серпня о 19:00 відбудеться спецпоказ у рамках фестивалю. Місце зустрічі – Kino Paradox na ul. Krupniczej. Деталі події – за посиланням», – йдеться у повідомленні.

Фільм присвячено примусовому виселенню у 1944-1946 роках понад 480 тис. українців з територій, які розташовані в сучасній південно-східній Польщі: Холмщина, Надсяння, Підляшшя та Лемківщина.

Картина структурно поділена на чотири частини – відповідно до кількості етапів депортації. У кожній із частин очевидиця подій розповідає історичні факти переважно про період 1944-1946 років, демонструє документи, карти, фото, хроніку, газети. Описується та показується прихід СРСР на територію Польщі, встановлення в ній маріонеткового комуністичного уряду на чолі з Едвардом Осубкою-Моравські та як руками цього уряду здійснювалося вигнання українців з їхніх правічних земель.

Синхронно з історичною документальною оповіддю розгортається ігровий сюжет, у якому показано допит «переселенки» в кабінеті КДБ через 20 років після закінчення депортації. «Переселенку» допитує КДБістка за «розповсюдження неправдивої інформації». Вони ведуть суперечку про характер депортації та її особливості: депортована розповідає правду – те, що вона бачила на власні очі, про примус та жах депортації. У свою чергу, КДБістка, вихована брехнею та фейками – радянською ідеологією та пресою, – усе заперечує. Розповідь депортованої повсякчас доповнюється спогадами з вагону, у якому її та інших українців у жахливих умовах везли з теренів Польщі вглиб УРСР.

Читайте також: Вийшов трейлер документального фільму «Депортація 44-46»

«Депортація 44-46» – історична реконструкція, драма. Режисер картини – Олеся Моргунець-Ісаєнко. У головних ролях: Лариса Руснак, Дарина Новікова, Ірина Лазер, Вадим Курилко.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єра документального фільму «Депортація 44-46» відбулася на кінофестивалі «Молодість». Кінопроєкт стрічки з робочою назвою «Переселення 44-46» став одним із переможців дванадцятого конкурсного відбору Держкіно. Фільм створений кінокомпанією UM-Group за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-