Українські заробітчани в Польщі у першому кварталі передали додому понад 1 млрд доларів

Українські заробітчани в Польщі у першому кварталі передали додому понад 1 млрд доларів

Укрінформ
За перші три місяці 2021 року українські трудові мігранти передали з Польщі додому 4,1 млрд злотих (близько 1,1 млрд доларів), що на 27% більше, ніж у першому півріччі 2020 року.

Про це йдеться в дослідженні Національного банку Польщі, передає кореспондент Укрінформу.

«У географічній структурі й надалі домінував переказ коштів в Україну. Він склав 4,1 млрд злотих і становив 87% усіх коштів. Торік українці передали до своєї країни (за перший квартал – Ред.) 3 млрд злотих», – зазначили в НБП.

Загалом іноземці передали з Польщі за кордон у першому півріччі цього року 5 млрд злотих, що на 1,3 млрд більше, ніж упродовж аналогічного періоду минулого року.

У НБП також повідомили, заробітки іноземців у Польщі в першому кварталі цього року у порівнянні з аналогічним торішнім періодом зросли на 27,5% і склали загалом 7,1 млрд злотих (близько 1,9 млрд доларів).

Операційний директор польської агенції працевлаштування EWL Group Рафал Мруз у коментарі Укрінформу назвав декілька причин, чому українці почали передавати більше зароблених коштів додому.

Читайте також: Статус біженця в Польщі за пів року попросили понад 100 українців

По-перше, великий вплив на збільшення суми грошових переказів українських трудових мігрантів має факт зростання мінімальної та середньої зарплати в Польщі, які кожного року збільшувалися на близько 10%. По-друге, зацікавлення працевлаштуванням українців у Польщі протягом останнього року зростало, попри пандемію.

«Під час локдаунів над Віслою були зачинені дитячі садки та школи, частина осіб була змушена залишитися дома з дітьми, а отже зростала кількість вакансій, які охоче заповнювали іноземці, передусім громадяни України. Статистика підтверджує: кількість іноземців, які сплачують у Польщі страхові внески, так вартість грошових переказів трудових мігрантів від початку пандемії зростали майже рівномірно і збільшилися на приблизно третину», – зауважив Мруз.

По-третє, польський уряд у березні минулого року автоматично продовжив громадянам України візи та дозволи на перебування і працевлаштування в Польщі.

«Як наслідок – трудові мігранти могли залишитися в Польщі довше, ніж зазвичай, без необхідності повернення на батьківщину. Відтак, вони працювали довше, відповідно заробляли більше, рідше їздили додому, а отже надсилали своїм рідним більше грошей», – резюмував польський експерт.

Як відомо, у Польщі на сьогодні перебуває приблизно 1,5 млн українців. За останні пів року кількість громадян України, які сплачують внески до системи соціального страхування (ZUS) Польщі, зросла на 15% – до 603,5 тис.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-