Товариство «Україна – Світ» провело зустріч з референткою з культури СФУЖО зі США

Товариство «Україна – Світ» провело зустріч з референткою з культури СФУЖО зі США

Відео
Укрінформ
«Мистецька вітальня» товариства «Україна – Світ» провела віртуальну зустріч з Софійкою Зєлик – відомою українською писанкаркою і керамісткою, референткою з культури СФУЖО, член Спілки народних майстрів України, американка українського походження, яка живе і творить у Нью-Йорку.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці товариства «Україна – Світ» у Ютубі.

У товаристві розповіли, що Софійка Зєлик народилася в Нью-Йорку та здобула вищу освіту з історії мистецтва в Нью-Йоркському університеті (New York University). Ще дитиною вона навчилася від своєї мами писати писанки та розмальовувати кераміку. Згодом вона почала професійно займатися цими традиційними формами українського народного мистецтва.

Її творчість виставлялася в таких відомих установах як Metropolitan Museum of Art, American Museum of Natural History, Museum of Arts and Design (колишній American Craft Museum) у Нью-Йорку, в Посольстві України у США у Вашингтоні, в приміщенні America House (Американський Дім) який є культурним центром при Посольстві США в Києві, в резиденції Єпископа Єпархії Української греко-католицької церкви у Венсен, Франція і в Соборі святої Софії у Римі. Інтерв’ю із Софійкою були опубліковані в New York Newsday, The World and I, The New York Daily News, Crain’s New York Business, а також у численних виданнях в Україні.

Софійка Зєлик була першою американкою українського походження творчість якої була виставлена в Україні – Канівському Музеї імені Тараса Шевченка та в Національному музеї імені Тараса Шевченка у Києві. У 1992 в Україні було надруковано двомовну книжку про писанки «Пише Писанки Бабуня, Пише Мама, Пишу Я», автором якої була Софійка.

Упродовж 2014-2015 Софійка Зєлик перебувала в Україні, одержавши грант від Програми імені Фулбрайта на дослідження впливу народного мистецтва на творчість східноукраїнських митців на початку двадцятого століття.

Ведучі програми:Алла Кендзера та Валерія Левківська. Відеомонтаж Валерії Левківської.

Нагадаємо, Світова Федерація Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) презентувала свій відеоролик «Мовчазний сигнал про допомогу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-