На півночі Польщі вшанували пам'ять вояків УНР

На півночі Польщі вшанували пам'ять вояків УНР

Фото, відео
Укрінформ
У місті Александрув Куявський на півночі Польщі (Куявсько-Поморське воєводство) відбулося щорічне урочисте вшанування пам’яті вояків УНР, похованих на Українському військовому кладовищі.

Участь у церемонії взяли представники української громади, місцевої влади, дипломати, передає кореспондент Укрінформу.

“Пам'ять про цих людей має бути завжди з нами”, - заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця. Він зауважив, що через 100 років ситуація повторюється: Росія знову загрожує своїм сусідам, насамперед Україні, та намагається дестабілізувати весь світ.

У Польщі вшанували пам'ять вояків УНР / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Дещиця підкреслив, що за підтримки Польщі Україна сьогодні почувається упевненіше - як сторіччя тому впевнено почувалася Польща завдяки підтримці українських військових.

“Тоді вдалося зупинити більшовицьку навалу на Європу і зберегти Польську державу. Добре, що й українські солдати були серед тих, хто здійснив “диво над Віслою” (перемога над більшовиками в 1920 році під Варшавою - ред.)”, - сказав український дипломат.

Він зазначив, що лише спільними зусиллями з польською стороною Україна зможе захистити свою державність і незалежність: “Зараз перед Україною є загроза, а підтримка Польщі дуже важлива для нас”.

Читайте також: Сквер імені генерала УНР Марка Безручка з’явився у Гданську

Посол подякував владі Александрува Куявського за багаторічну підтримку традиції вшанування вояків УНР. Він також вручив від імені Президента України орден князя Ярослава Мудрого V ступеня родині вже покійного ексбургомістра міста Анджея Цєслі, який доклав значних зусиль до справи збереження пам'яті про вояків УНР.

Перед учасниками церемонії також виступили консул України у Гданську Лев Захарчишин, представники місцевої влади. Разом зі священниками присутні помолилися за душі померлих українських вояків.

Кладовище в Александруві Куявському було відновлено понад 25 років тому, і відтоді щороку в першу суботу червня тут проходять пам’ятні заходи за участю керівництва міста, політиків, дипломатів, духовенства різних конфесій і численної української громади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-