У Болгарії помер голова товариства «Діаспора – Україна» Мар’ян Горбань

У Болгарії помер голова товариства «Діаспора – Україна» Мар’ян Горбань

Укрінформ
У Болгарії у 72 роки пішов з життя один з лідерів української діаспори, засновник товариства «Діаспора – Україна» Мар’ян Горбань.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив болгарський журналіст Василь Жуківський.

За його словами, трагічна подія сталася 1 квітня. Горбань два тижні боровся з ковідом, але безуспішно, бо як перша людина в Болгарії, якій зробили трансплантацію легенів (жовтень 2019 р.), мусив приймати ліки для пригнічення імунітету. В урядовій клініці у Софії, на превеликий жаль, не змогли його врятувати.

«Пан Мар’ян був щирим українцем. У 2003 році у чорноморському Бургасі він заснував товариства «Діаспора – Україна» і був незмінним його авторитетним керівником. Востаннє ми чулися з ним десь місяць чи півтора тому. Він дуже переймався тим, що міністерство охорони здоров’я України не цікавиться його історією», – повідомив Жуківський.

За його словами, за ці майже 20 років лідерства пан Мар’ян організував (бувало, за власний кошт) у Бургасі чимало українських заходів – з нагоди Дня незалежності, з нагоди дня народження Тараса Шевченка чи інших пам’ятних дат в історії України. Були у нього наміри та на цей рік – хотів влаштувати виставку картин українських художників, бо нашій державі виповнюється 30 років.

У пана Мар’яна залишилися дочки Корнелія та Маріянна, онуки Єлена та Георгі.

Жуківський також опублікував інтерв’ю з паном Мар’яном, яке робили ще до пересадки.

Як повідомляв Укрінформ, 25 березня на 67-му році життя від ускладнень після коронавірусної хвороби відійшла у вічність голова Світової федерації українських лемківських об'єднань Ярослава Галик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-