Українці в Польщі повинні взяти участь у переписі населення

Українці в Польщі повинні взяти участь у переписі населення

Укрінформ
У Польщі розпочався Національний перепис населення та житла, у якому обов’язково мають узяти учать усі люди, що постійно чи тимчасово мешкають на території країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомив портал UAinKRAKOW.

Перепис, який проводить Головне управління статистики (Główmy Urząd Statystyczny – GUS), триватиме до 30 червня. Однак Radio Kraków інформує, що зараз триває праця над зміною законодавства щодо перепису, аби продовжити  його на три місяці – до 30 вересня  2021 року

Під час перепису мешканці надають інформацію про свої персональні дані, адресу, освіту, працю та джерела  доходу,  а також помешкання у власності, родинні стосунки, перебування за кордоном тощо.  Для іноземців, що мешкають у Польщі, передбачений також питальник для довгострокових емігрантів (для тих, хто мешкає в державі понад рік) та короткострокових емігрантів  (для тих, хто живе в Польщі менше року). 

Детальніше  про список питань у переписі читайте тут

Самоперепис через  інтернет

Передбачено, що переважна більшість людей візьме участь у переписі через інтернет. Аби зробити це, слід увійти на офіційну сторінку перепису, відкрити вікно Przejdź do aplikacji spisowej і залогуватись одним із доступних способів: 

  • через «Державний вузол електронної ідентифікації» (для тих, хто має profil zaufany або може виконати ідентифікацію через банк);
  • за допомогою номеру PESEL і дівочого прізвища матері;
  • іноземці, що не мають  номеру PESEL, можуть вибрати опцію “Nie posiadam numeru PESEL” і отримати код до логування на електронну пошту. 

Телефонне інтерв’ю

Ті, хто не має можливості долучитися до перепису через інтернет, можуть зробити це через телефон.

Безпосереднє інтерв’ю

Передбачена також можливість безпосереднього контакту зі співробітниками, що проводять перепис.  Наразі невідомо, як це функціонуватиме в умовах локдауну, проте перепис триватиме до 30 червня, можна сподіватись, що обмеження не будуть весь час такими суворими.  

Співробітник, що проводить перепис, також має сконтактувати з тими, хто не візьме участь у переписі в інший спосіб (через телефон чи через  інтернет), аби все ж таки отримати потрібну інформацію. Нагадуємо, що ухилення від перепису чи подання неправдивої інформації порушує закон. 

Детальніша інформація про форми проведення цьогорічного перепису тут.

Від 15 березня працює інформаційна лінія у справах перепису: 22 279 99 99. 

Детальну інструкцію щодо участі в переписі можна завантажити українською або іншими мовами (польською, англійською, російською) в форматі .doc або .pdf з офіційної сторінки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-