Українські художниці представили сучасне мистецтво в Анкарі

Українські художниці представили сучасне мистецтво в Анкарі

Фото
Укрінформ
Українські мисткині – художниця-керамістка Олеся Дворак-Галік та художниця Поліна Сьомочкіна – представляють свої роботи на 7-й міжнародній виставці сучасного мистецтва ARTANKARA.

Про це повідомляє власкор Укрінформу в Туреччині.

«Мистецтво не має кордонів, воно поза часом. Це мова символів. Воно впливає на емоції та розмовляє мовою емоцій, сягає сердець. Мистецтво дозволяє пізнавати один одного більш глибинно й багатогранно, відкриває речі, закладені в нашому ДНК. Тому дуже важливою є присутність якісного та висококласного українського мистецтва в Туреччині вже стає традицією й доброю мейнстримною подією», – сказав Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Андрій Сибіга на відкритті виставки.

Посольство України в Туреччині є співорганізатором представлення українського стенда на виставці в турецькій столиці. Українські митці беруть участь в ARTANKARA втретє. Як відзначають організатори та учасники, з кожним роком стенд збільшується й стає різноманітнішим.

«Ми пишаємося нашими майстринями та яскравими мистецькими роботами. Це ті символи, якими може пишатися сучасна Україна й сучасне мистецтво у світовому контексті. Це не лише мистецтво заради мистецтва. Кожна робота несе певний меседж і зміст», – поділилася дружина посла України в Туреччині Тетяна Сибіга.

На виставці українські митці очікують на нові знайомства, хочуть подивитися на здобутки інших майстрів, показати свої нові роботи, знайти нових артдилерів і галереї.

Фото: Олеся Дворак-Галік / Фейсбук
Фото: Олеся Дворак-Галік / Фейсбук

«Для митця на ярмарку цікаво все: від представлення своїх робіт, до простого спілкування з людьми, які приходять і дивляться на мистецтво, бо це є відгук, розуміння того, що подобається людям», – сказала в коментарі агентству українська художниця-керамістка Олеся Дворак-Галік.

Фото: Олеся Дворак-Галік / Фейсбук
Фото: Олеся Дворак-Галік / Фейсбук

Одна з робіт майстрині називається «Відображення». Це композиція-трансформер, з якої кожен може скласти власний твір, втілити свої асоціації. Керамічні частини оздоблені трипільськими орнаментами, які символізують засіювання поля та зародження нового життя. Під час її створення використана вторинна сировина.

Фото: Олеся Дворак-Галік / Фейсбук
Фото: Олеся Дворак-Галік / Фейсбук

Ще одна інсталяція мисткині – «Котилися буди у блуди». Вона зроблена з тарілок, які колись вироблялися в Україні на заводах, які зараз закриті й не функціонують. Майстриня таким чином намагається привернути увагу до розвалених та знищених виробництв, необхідності відродження цього промислу в Україні.

Представлені на виставці картини українських художників були створені в Стамбулі в рамках проєкту İstanbul Art ist Residency.

«Кожна робота створювалася в Стамбулі протягом 15 днів. Спостерігала за її створенням від самого початку до завершення. İstanbul Art Residency 2020 року стала унікальною подією, оскільки попри початок пандемії, всі художники прибули в Стамбул і працювали в рамках проєкту. Також тут є роботи 2019 року», – розповіла Укрінформу керівниця İstanbul Art ist Residency Поліна Сьомочкіна.

Українські мисткині представили сучасне мистецтво в Анкарі / Фото: Ольга Будник. Укрінформ

У рамках ARTANKARA представлені роботи українських митців-учасників проєкту İstanbul Art ist Residency 2020: Дениса Струка, Сергія Савченка, Юрія Коваля, Ніни Мірашкіної.

ARTANKARA – міжнародні ярмарок і виставка сучасного мистецтва, яка об'єднує митців різних напрямків мистецтва, галереї, навчальні заклади з усього світу. Тут представлено кілька сотень учасників, кілька тисяч робіт сучасного мистецтва.

Нагадаємо, в Анкарі на початку березня презентували книгу-дослідження про Україну «Суспільство, держава та політика в пострадянській Україні: динаміка процесів та трансформація ідентичностей».

Фото: qha.com.tr, Ольга Будник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-