У Києві проведуть онлайн-розмову про книгу українки з Нової Зеландії про Голодомор та еміграцію

У Києві проведуть онлайн-розмову про книгу українки з Нової Зеландії про Голодомор та еміграцію

Фото
Укрінформ
У Національному музеї Голодомору в Києві відбудеться онлайн-розмова про книгу мемуарів українки з Нової Зеландії Марії Креховець «Через вогонь над водою», а також про Голодомор та українську діаспору в Австралії.

Як передає Укрінформ, про це повідомила віцепрезидентка Світового конгресу українців (СКУ) в Південній півкулі Наталія Пошивайло-Таулер, яка є спікеркою заходу.

Наталія Пошивайло-Таулер

Наталія Пошивайло-Таулер

Подія розпочнеться у п’ятницю, 26 березня, о 11.00 за Києвом. Трансляція розмови відбуватиметься на сторінці Музею Голодомору у Фейсбуці.

«Через вогонь над водою» – це спогади українки Марії Креховець, яка народилася на хуторі на Полтавщині та емігрувала до Нової Зеландії. Книга розповідає про початок ХХ століття в Україні, національно-визвольний рух, Голодомор та переселення за тисячі кілометрів від Батьківщини.

Читайте також: Українці Австралії передали колекцію популярних в діаспорі пісень до Музею Революції Гідності

«Уже в похилому віці зродилася думка залишити пам’ятку на цьому світі – про моє життя. … Маленькою дівчинкою пережила голод 1933 року, потім – Друга світова війна, яка забрала найкращі дні моєї юності, а далі – праця в Німеччині. … Після війни – мандрівка на поселення до Нової Зеландії. … Так здійснилося ворожіння про мене: мусила пройти через вогонь і воду на кінець світу», – так розпочинається книга про життя Марії.

Спершу ці спогади були опубліковані англійською мовою, їх переклав і видав син Марії Креховець Олег.

Фото: сторінка Книга Мемуарів - Через Вогонь Над Водою в Фейсбуці
Фото: сторінка Книга Мемуарів - Через Вогонь Над Водою в Фейсбуці

Ще молодою жінкою в таборі переміщених осіб (DP) біля міста Маґдебург в Німеччині Марія Креховець почала писати щоденники. Так рік за роком назбиралося 12 зошитів. У старшому віці українка перенабрала мемуари на друкарській машинці. А вже після смерті жінки її чоловік Василь Креховець передав ці щоденники Наталії Пошивайло-Таулер.

Нагадаємо, уривки з мемуарів «Через Вогонь над Водою» були представлені у жовтні 2020 року.

Фото: Центральна бібліотека Солом'янки на Освіти,14а / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-