Як українці у США, зокрема на Гаваях, вчать дітей батьківської мови в умовах пандемії

Як українці у США, зокрема на Гаваях, вчать дітей батьківської мови в умовах пандемії

Відео
Укрінформ
У маленьких українців у США під час пандемії відкрилася можливість вивчати українську мову онлайн, саме так шестирічна Емілія Ярова, яка живе на острові Оаху на Гаваях, розпочала свій перший рік в українській школі.

Про це розповідає Голос Америки, передає Укрінформ.

Батьки Емілії – працівники техіндустрії. Переїхали на Гаваї з Нью-Йорка, як і багато хто під час пандемії. Та, попри всі переваги життя на острові, на Гаваях немає сталої української громади.

«Тут дуже маленьке ком’юніті українців на Гаваях, буквально декілька родин. Тут такої можливості немає (вивчати українську мову, – ред.). На Гаваях немає жодної української школи», – розповів батько Емілії Микола Яровий.

З вивченням української мови посприяла пандемія. Українська школа в Сан-Франциско, де вчиться близько 60 дітей українського походження навесні минулого року була змушена перейти на дистанційне навчання. Попри те, що це означало менше живого спілкування для учнів школи, батьки Емілії зраділи новині, адже донечка змогла відвідувати школу онлайн.

Читайте також: Як пандемія шкодить і сприяє школам українознавства у США

«Якогось іншого шляху вивчення мови, окрім як підтримувати контакти з нашими друзями українцями в Каліфорнії. Ці друзі порадили нам українську школу у Сан-Франциско», – розповіла мати Емілії Леся Пархоменко.

Тепер Емілія вчиться читати та писати українською, а ще має заняття з музики та малювання з однолітками.

«Школа забезпечує всіма необхідними матеріалами. Ми отримали повністю пакет з книгами, зошитами з усіма фломастерами, олівцями та альбомами. Усе, що потрібно дитині на рік навчання», – повідомила Леся Пархоменко.

В Українській школі Сан-Франциско кажуть, що крім Емілії мають ще кількох учнів, які приєдналися до навчання з віддалених точок. Тепер тут міркують, що робити, коли школа відкриється для денного навчання.

«Якщо технології нам дозволять робити одночасно уроки з присутніми в школі дітьми та транслювати ці уроки через зум або гугл-класрум. Якщо це не спрацює, робитимемо додаткові онлайн-уроки», – повідомила заступниця директора Української школи у Сан-Франциско Ольга Зайчикова.

«Та який би вихід не знайшли, розлучатись з учнями, які мешкають далеко у школі точно не будуть. Тож Емілія і на Гаваях зможе продовжити мову та культуру своїх батьків», – наголосили в сюжеті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-