Наймолодшим головним диригентом у Польщі став українець

Наймолодшим головним диригентом у Польщі став українець

Укрінформ
Українець Ярослав Шемет з 1 квітня офіційно стане головним диригентом оркестру Сілезької філармонії імені Гурецького в Катовіцах (Польща), а його перший концерт з оркестром у новій ролі відбудеться 16 квітня.

Про це пише видання «День», передає Укрінформ.

Ярослав Шемет, якого називають одним з найуспішніших диригентів молодого покоління, у свої 25 років уже вписав себе в історію класичної музики України. Він є першим запрошеним диригентом оркестру Нової філармонії в Гамбурзі, головним диригентом Симфонічного оркестру Національної філармонії у Львові INSO-Львів.

У Німеччині, Австрії, Чехії, Китаї, Польщі та Україні Ярослав Шемет диригував такими оркестрами, як Празький симфонічний оркестр, NFM Вроцлавської філармонії, оркестри Польської Балтійської філармонії, Лодзької та Познанської філармоній, Молодіжний симфонічний оркестр України (YSOU). Виступав у відомій Elbphilharmonie у Гамбурзі, Національному музичному форумі (NFM) у Вроцлаві, Шанхайському великому театрі, Харбінському оперному театрі, а також на фестивалях у Байройті, Мюнхені та Гонконгу. Він співпрацював із такими видатними солістами, як Ларс Даніельссон, Франческа Дего та Шимон Нерінг.

«Шемет виступив у заповненій вщерть Elbphilharmonie, демонструючи свій молодий та неприборканий темперамент. Він живе музикою і дихає нею — диригуючи, він представив усі свої вміння», — так писала про дебют українського диригента оглядачка Das Opernmagazine Маріон Невоіт.

З раннього дитинства Ярослав проявляв інтерес до музики, любов до неї йому прищепила бабуся, яка співала внуку народних пісень. У три роки Ярослав почав навчатися у музичній школі в рідному місті Мерефа. Каже, що на його прохання його відвела туди мама. Там він навчився співати, грати на фортепіано та кларнеті. Після вдалого виступу на одному з конкурсів Ярослав отримав пропозицію продовжити освіту в диригентському класі в Харківській спеціалізованій музичній школі. Під час навчання виграв багато міжнародних конкурсів із фортепіано та вокалу, зокрема в Мілані та Феодосії. В 13 років заснував свій перший оркестр із учнів музичної школи.

«Мене виховав оркестр, — каже Ярослав. — Я вчився майстерності у музикантів».

У 17 років Ярослав розпочав навчання з оркестрового диригування в Академії музики імені Ігнація Яна Падеревського в Познані в класі професора Варцислава Кунца. Там  створив оркестр Musique Moderne, який спеціалізується на виконанні сучасної музики. Він також був ініціатором та художнім керівником проєкту, відомого як Польський симфонічний оркестр, який зібрав найкращих музикантів Польщі. У 2018-2019 роках Ярослав Шемет був диригентом та асистентом Оксани Линів, художнього керівника Молодіжного симфонічного оркестру України (YSOU).

Бажаючи постійно розширювати свій музичний кругозір, він навчався також у Віденському університеті музики на сценічної майстерності (Австрія) у класі професора Йоганнеса Вільднера. У 22 роки він закінчив з відзнакою Академію музики в Познані та розпочав свою кар'єру академічного викладача. З моменту завершення навчання та до сьогодні є наймолодшим викладачем відділу диригування своєїальма-матер. Шемет любить ділитися своїми знаннями та досвідом із молодим поколінням — проводить майстер-класи в Познані, Львові та Харкові, є головним диригентом першої незалежної української оперної студії Coloratura Opera Lab.

Читайте також: У Польщі провели VI Міжнародний орфографічний конкурс з української мови

У репертуарі Ярослава Шемета не лише канонічні оркестрові та оперні твори. Він є знаним інтерпретатором сучасної музики та може похвалитися понад 40 прем’єрами. Охоче співпрацює з джазовими музикантами. Наприклад, у 2018 році разом із Ларсом Даніельссоном та оркестром INSO-Львів виступав на фестивалі Leopolis Jazz Fest. Завдяки своїм здібностям, харизмі та енергії він може — як кажуть критики — наповнити відомі твори новим життям, викликаючи у глядачів відчуття, ніби вони слухають їх вперше.

«Ярослав Шемет — молодий диригент із надзвичайною харизмою та енергією, який передає її оркестру та глядачам. Він може захопити музикантів, надати їм імпульс до нової якості звучання. Це унікальний і талановитий митець. Ці його риси підкріплені великими знаннями та великою працьовитістю», — каже про Шемета Адам Весоловський, директор Сілезької філармонії імені Гурецького.

Саме Адам Весловоский помітив молодого диригента, коли той виконував його твір з оркестром INSO-Lviv на фестивалі в Познані. У 2020 році Шемет отримав запрошення зіграти кілька концертів з оркестром Сілезької філармонії. «Вони мене перевіряли в репертуарі від Моцарта до прем’єри сучасної симфонії»,— розповів диригент.

«Уже після перших концертів у Сілезькій філармонії можна було помітити міцну взаємодію між Ярославом Шеметом та симфонічним оркестром. Не скористатися цим було неможливо. Тому з великим задоволенням я та оркестр змогли запропонувати йому посаду головного диригента Симфонічного оркестру Сілезької філармонії», — повідомив директор філармонії у Катовіцах.

«Почавши спільну мистецьку подорож із цим художником, сповнену взаємних натхнення, я віддаю пріоритет професіоналізму, творчості та оригінальності», — резюмує Адам Весоловський.

Зауважується, що попри нове призначення Шемет залишається головним диригентом Симфонічного оркестру Національної філармонії у Львові INSO-Львів.

Як повідомлялося, у Польщі на державному телеканалі TVP2 у прайм-тайм розповіли про популярні українські страви, способи їх приготування, схожість української та польської кухні, національні традиції.

Фото: philharmonia.lviv.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-