Українську активістку Юдіту Софілканич нагородили Золотим Хрестом Угорщини

Українську активістку Юдіту Софілканич нагородили Золотим Хрестом Угорщини

Укрінформ
Членкиня Товариства української культури в Угорщині, депутат Державного самоврядування українців Угорщини, педагог пані Юдіта Софілканич до Національного свята Угорщини (День революції та визвольної війни 1848-1849рр) отримала національну нагороду Золотий Хрест Угорщини.

Як передає Укрінформ, про це повідомила на сторінці в Фейсбуці депутат Державного самоврядування українців Угорщини Ліліана Грекса.

«Указом Президента Угорщини від 15 березня 2021 року пані Юдіта Софілканич нагороджена Золотим Хрестом Угорщини», - йдеться в повідомленні.

Нагороду українці вручили за плекання угорсько-українських культурних зв‘язків та за введення викладання української мови як іноземної в угорській гімназії, а також за розробку методики викладання української мови як іноземної в Угорщині.

Як розповіла в коментарі Укрінформу пані Юдіта, її дорога до цієї нагороди була дуже довгою.

«З 1993 року я проживаю в Угорщині, саме тоді започаткувала викладання української мови як іноземної мови в програмі середньої школи. Розробила програму викладання української мови в гімназії. Склала два підручники, розробила методичні посібники для вчителів і студентів», - зазначила вона.

Читайте також: Зеленський відзначив державними нагородами визначних українок

Головним критерієм своєї багаторічної діяльності з викладання української мови в угорській гімназії за освітою англійський філолог пані Юдіта назвала сусідство між Україною та Угорщиною, необхідність знати та поважати мову, історію, культуру, побут обох країн.

«Я дуже рада, що нашу працю помітили та оцінили», - зазначила українка.

У 2016 році пані Юдіта Софілканич також отримала ювілейну медаль "25 років Незалежності України" від тодішнього прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.
Фото: Ліліана Грекса

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-