Держархів зарубіжної україніки презентував добірку документів про Шевченка

Держархів зарубіжної україніки презентував добірку документів про Шевченка

Фото
Укрінформ
Центральний державний архів зарубіжної україніки з нагоди вшанування пам’яті Тараса Шевченка презентував онлайн-добірку з 12 документів із колекції визначного чеського, українського і словацького філолога-славіста, літературознавця і публіциста Миколи Неврлого (Mikuláš Nevrlý).

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні ЦДАЗУ.

«Зазначені документи переважно належать до періоду 1950-1960-х рр., – періоду становлення доктора Неврлого як визначного вченого і громадського діяча, посла доброї волі й представника українського народу у Чехії та Словаччині. Представлені документи дають уявлення про роботу Неврлого над вивченням і популяризацією творчості Шевченка у вказаний період», – поінформували в Держархіві.

Фото: ЦДАЗУ
Фото: ЦДАЗУ

Зауважується, що протягом власного життя Неврлий зініціював чи долучився до проведення чи не сотні різноманітних шевченківських заходів у Чехії та Словаччині як на офіційному державному рівні, так і в рамках культурно-освітньої роботи. Серед особистої Шевченкіани Неврлого понад сто дописів про Шевченка у чеській та словацькій періодиці й ґрунтовні праці «Шевченко й сумління письменника», «Нез’ясовані сторінки «Чигиринського Кобзаря», «Шевченківський ідеал поета» і багато інших. Окрім названих,заслуговують на увагу праці: «Безсмертний Шевченко» (Пряшів, 1954), словацькою мовою – «Taras Sevcenko – revolučny basnik Ukrajiny» (Братіслава, 1960) тощо.

Фото: ЦДАЗУ
Фото: ЦДАЗУ

Нагадаємо, Державний архів зарубіжної україніки із нагоди відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки презентував документальну онлайн-виставку «Незламна духом», документи якої пов’язані з діяльністю діаспори щодо постаті поетеси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-