Українська діаспора Естонії сумує за померлим другом України Йоганнесом Кертом

Українська діаспора Естонії сумує за померлим другом України Йоганнесом Кертом

Укрінформ
Відхід у вічність колишнього командувача Силами оборони Естонії, керівника депутатської групи дружби Естонія-Україна Йоганнеса Керта став великою втратою для української громади Естонії.

4 березня на 62-му році життя помер колишній командувач Силами оборони, керівник депутатської групи дружби Естонія – Україна, справжній друг України Йоганнес Керт.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на президента Конгресу українців Естонії Віру Коник.

«Це величезна втрата для нас. Йоганнес постійно брав участь в українських заходах. Наприклад, так було в історії з протистоянням дискримінаційній риториці щодо українців в естонських ЗМІ (перш за все російськомовних). Він поставився до цього серйозно та принципово. Організував нам зустріч з фракцією Партії Реформ, терміново скликав засідання групи дружби Естонія-Україна у Рійгікогу (парламент Естонії, – ред.)», – розказує Коник.

Вона також нагадала, що після початку російської агресії в України Керт був засновником, організатором ініціатив з допомоги нашій державі на різних рівнях. Керт часто їздив до України, був консультантом з питань безпеки, зокрема, передавав досвід в організації сил самооборони (у 1993-1996 роках він був керівником відповідної естонської організації «Кайтселійт»). «Своєю чергою, генерал Керт захоплювався українськими військовими, які зараз дають відсіч агресії. Він підкреслював, що це безцінний досвід бойових дій. І естонській армії, як і усім арміям країн НАТО, є що переймати в українських військових», – каже голова КУЕ.

Читайте також: У Києві померла членкиня СУМ подруга Віра Гайдамаха (Лавриненко)

На сайті національного телерадіомовлення ERR про видатного естонського діяча згадують його колеги. «Йоганнес був еталоном позитиву. Він виконував роботу члена Рійгікогу серцем… Сумне і порожнє почуття на душі», - ділиться Хейкі Краніха, який на засіданнях парламенту сидів поруч з Кертом. 

Генерал Антс Лаанеотс, також колишній командувач Силами оборони (2006-2011) і член Рійгікогу повідав, що знав Керта з кінця радянських часів, він його «близький бойовий товариш» та нагадав, що Керт брав участь у багатьох важливих ініціативах у створенні системи Естонських сил оборони.

Керт народився 3 грудня 1959 року в Печорі. У 1977 році закінчив гімназію у місті Віру. Вищу освіту здобув в 1981 році в Тартуському університеті за спеціальністю "фізична культура".

У 1991 році очолював Тартуську дружину Кайтселійту. У 1992 році Керт керував Купер’яновським піхотним батальйоном. З 1993 по 1996 рік був командиром Кайтселійту. Очолював Сили оборони Естонії з 1996 по 2000 рік. Останнє військове звання – генерал-лейтенант (1998).

З 2014 року був членом Партії реформ Естонії. Був депутатом XIII і XIV скликань парламенту. У поточному складі Рійгікогу його замінить однопартієць Тійу Аро.

У 2001 році Керт був нагороджений орденом Орлиного хреста II ступеня.

Як повідомляв Укрінформ, у 2018 році у Вільнюсі на церемонії вручення нагород Балтійської Асамблеї одну з медалей отримав Йоганнес Керт – за підтримку територіальної цілісності та євроінтеграції України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-