Держархів зарубіжної україніки презентував виставку до ювілею Лесі Українки

Держархів зарубіжної україніки презентував виставку до ювілею Лесі Українки

Укрінформ
Центральний державний архів зарубіжної україніки із нагоди відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки презентував документальну онлайн-виставку «Незламна духом», документи якої пов’язані з діяльністю діаспори щодо постаті поетеси.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні ЦДАЗУ.

Виставка, переважна частина документів якої публікуються вперше, складається з двох розділів.

Перший розділ – «Постать Лесі Українки в літературній творчості зарубіжних українців». Він ілюструє віхи життя і творчість поетеси, до яких зверталися представники діаспори.

Фото: ЦДАЗУ
Фото: ЦДАЗУ

Другий розділ – «Вшанування пам’яті Лесі Українки українцями діаспори», присвячений відзначенню українцями за межами України пам’ятних дат, пов’язаних із життям та творчістю геніальної дочки України в різних куточках світу, зокрема в США, Канаді, Бразилії, Польщі…

Фото: ЦДАЗУ
Фото: ЦДАЗУ

Основу онлайн-виставки складають раніше невідомі загалу документи додесяти архівних фондів, а також бібліотечного фонду ЦДАЗУ. Хронологічно документами охоплено період 1923–1994 рр.

Фото: ЦДАЗУ
Фото: ЦДАЗУ

Як повідомляв Укрінформ, 29 січня 2021 року Президент України Володимир Зеленський видав Указ №32/2021 про відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки на державному рівні. Протягом 2021 року під егідою Міністерства культури та інформаційної політики відбудеться серія заходів з нагоди ювілею видатної українки 25 лютого.

У діаспорі своєю чергою цю дату відзначають педагогічними, освітніми, творчими конкурсами, проєктами тощо, які підготували, зокрема, Спілка українських освітян діаспори, українці в Норвегії, Угорщині, ОАЕ, Німеччині, США та інших країнах, українські дипломатичні та консульські установи за кордоном тощо.

Фото: ЦДАЗУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-