Українці у світі відзначають День Соборності

Українці у світі відзначають День Соборності

Фото, відео
Укрінформ
День Соборності України, який щорічно святкують 22 січня, у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, відзначають українці в усьому світі.

Про це передає Укрінформ з посиланням на соцмережі.

Грузія

Посольство України в Грузії разом з представниками української діаспори провели урочистий захід з нагоди Дня Соборності, повідомляється на сторінці диппредставництва в Фейсбуці.

Учасники відкрили захід покладанням квітів до пам’ятника Тараса Шевченка м.Тбілісі. Радник посольства А.Касьянов привітав усіх українців з цим святом, згадав історію його виникнення та важливість єдності нашої держави на сучасному етапі своєї боротьби за незалежність та територіальну цілісність. Український вокальний гурт «Калита» виконав державний гімн України. На завершення учасники заходу провели флешмоб #ЄдинаКраїна, #РазомСильніші.

Болгарія

Українська громада в Болгарії щиро вітає усіх з Днем Соборності України!

22 січня у Софії відбулися урочистості з нагоди Дня Соборності України, у яких взяли участь представники української громади, викладачі-україністи Софійського університету ім. Св. Климента Охридського та співробітники українського посольства.
Казахстан

Республіка Північна Македонія

Посольство України в Північній Македонії та український контингент KFOR НАТО представили спільне відеовітання з нагоди Дня Соборності України.

Туреччина

Українська громада та дипломати Посольства України в Туреччині та Генконсульства України в Стамбулі відзначили День Соборності України, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Туреччині. 

«22 січня відзначаємо День соборності, день єдності. Одне з найбільш влучних побажань сьогодні - єдності нам усім, нашому народу, Державі. Це запорука процвітання нашої держави», - сказав, вітаючи співвітчизників, Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Андрій Сибіга.

У Стамбулі працівники Генконсульства України в Стамбулі вшанували пам’ять українського дипломата, представника екзильного уряду УНР в Туреччині Володимира Мурського та поклали квіти до місця його поховання.

Працівники дипмісії нагадали про непересічний особистий внесок Мурського у боротьбу за незалежність нашої держави.

«Питання єдності - це питання цінностей, для всіх нас це запорука нашої міці і незалежності», - зазначив Генконсул Олександр Гаман.

Цього року у заході також взяли участь стажерки ГКУ зі Львівського національного університету імені Івана Франка.

«Ідея соборності завжди була актуальною для українців, адже соборність - це не лише пам'ять про минуле, а й згуртована спільна праця в сучасній Україні. Коли люди різних регіонів спілкуються, разом працюють, творять краще майбутнє для себе та своїх дітей. Національна єдність - обов’язкова передуомова успішного спротиву зовнішній агресії. В єдності наша сила», - привітав українську громаду священник Вселенського патріархату, патріарший диякон отець Яків.

В Анкарі українці спільно помолилися за єдність і соборність української держави й мир.

Читайте також: Керівники держави поклали квіти до пам’ятника Грушевському

Нідерланди

У нідерландському місті Гаага з нагоди Дня Соборності України у приміщенні посольства України в Нідерландах відкрили виставку дитячих малюнків. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі з посиланням на Фейсбук-сторінку дипустанови.

"На знак єдності та підтримки українців у світі на виставці представлено роботи учнів школи №21 прифронтового містечка Попасна Луганської обласні та учнів української школи “Веселка” у місті Гаага", - йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що незважаючи на відстань, маленьких українців об’єднують спільні мрії та прагнення до миру, свободи та відновлення соборності України.

Німеччина

Дипломати та представники військового апарату посольства України у ФРН спільно з головою Центральної спілки українців у Німеччині Людмилою Млош вшанували пам’ять державних діячів, які працювали у буремні роки початку ХХ століття на благо Української держави та становлення її незалежності – двох українських дипломатів Миколи Порша та Миколи Василька, поклавши квіти до місць їхніх поховань на Православному цвинтарі в районі Берлін-Тегель. 

"Проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 1919 року – це доленосна подія, що не лише увінчала соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини. Вона стала основоположною для українського державотворення, адже національна єдність є не тільки базовою цінністю громадян країни, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії. З Днем Соборності!", - зазначили в посольстві.

Польща

Сьогодні, у 102-річницю проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, дипломати Посольства спільно з українською громадою вшанували офіцерів та воїнів Армії УНР, похованих на православному кладовищі у Варшаві.

Урочисті заходи до #ДеньСоборностіУкраїни2021 відбулися у Любліні, Холмі, Перемишлі, Пікуличах та Ланцюті.

Генеральне консульство України в Кракові разом з українською громадою міста Кракова відзначили День Соборності України. З метою вшанування 102-ої річниці проголошення Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, співробітники ГКУ в Кракові та українська громада взяли участь у богослужінні, відправленому настоятелем церкви Воздвиження Чесного Хреста УГКЦ отцем Петром Павлище біля кургану «Померлих та інтернованих воїнів УГА та УНР (1918-1920 рр.) в таборі №1 «Домб’є» на Раковицькому цвинтарі у місті Кракові.

З промовою до учасників заходу звернувся Генеральний консул України в Кракові Вячеслав Войнаровський. Консули разом з українцями Кракова поклали квіти до меморіалу та запалили синьо-жовті лампадки. Захід було завершено спільним виконанням державного Гімну України.

Ізраїль
З нагоди Дня Соборності посольство України в Державі Ізраїль долучилося до флешмобу "Україна Єдина".

Аргентина

Секретаріат іноземних громад міської влади Буенос Айрес, який очолює Мерседес Барбара, надіслав привітання із приводу Дня Соборності України, повідомив голова УКЦ "Просвіта" в Аргентині Юрій Данилишин в Фейсбуці.

Чилі

"У День соборності України єднаємо дві півкулі! Вітаємо учасників Української антарктичної експедиції на чилійській землі та зичимо безпечного шляху на базу «Академік Вернадський»", - зазначили в Дипломатичній місії України в Чилі.

Свіовий конґрес українців

«Світові українські громади відзначають День Соборності України. Цього року святкуємо віртуально і дякуємо всім, хто приєднався до нашої акції "Україна Єдина"», - зазначили в СКУ.

Український конґресовий комітет Америки (УККА)

"Щороку Український конґресовий комітет Америки, відділення в Іллінойсі (Ukrainian Congress Committee of America, Illinois Division), відзначає День Злуки України. Цьогоріч це відзначення пройшло у віртуальному режимі. Запрошуємо всіх до перегляду! Завжди пам’ятаємо, що в єдності наша сила! Слава Україні!", - зазначили в УККА.

Президент СКУ Павло Ґрод долучився до Українського конґресового комітету Америки, відділення Іллінойс, для відзначення Дня Злуки.

А Український конґресовий Комітет Америки, відділення в Філадельфії, 22 січня запросив всю українську громаду "на віртуальне відзначення Актів Незалежности й Злуки, історичних річниць, 22-го січня 1918 і 1919 рp., Бою під Крутами (29-го січня 1918 р.) та на вшанування полеглих воїнів за незалежність, свободу та соборність України".

Як було оголошено, частина програми відбудеться перед пам’ятником полеглих борців за волю України, на українському католицькому цвинтарі св. Марії в Елкінс Парку в Дженкінтавні, Пенсильванії. Програма включатиме урочисту панахиду й поминальну церемонію біля могили Лонгина Цегельського (1875-1950), колишнього державного секретаря (міністра внутрішніх справ) Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) та представника уряду ЗУНР в США.

Проповідь виголосить Владика Борис Ґудзяк, архиєпископ Філадельфії та митрополит Української Греко-Католицької Церкви в США. Пролунають відеопривітання почесних гостей та високопосадовців, у тому числі посла України в США Володимира Єльченка. 

Переглянути ввідповідне відео заходу можна за посиланням.

Світова федерація українських жіночих організації (СФУЖО) вітає українців світу з Днем Соборності України. 

«Ми, українське жіноцтво світу, солідарні з нашими братами і сестрами в Україні і запевняємо: українці – один народ і ніякі кордони і ворожі перешкоди не зможуть нас розділити. У День Соборності України СФУЖО вітає усю українську громаду і підтримує працю та боротьбу найкращих синів та дочок України проти російського аґресора за утвердження незалежності Української держави, за ідеали та цінності Українського народу», - йдеться у повідомленні пресслужби СФУЖО в Фейсбуці.

Як повідомлялося, День Соборності України відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Офіційно в Україні свято встановлено Указом Президента України «Про День Соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

Фото: Посольство України в Грузії / უკრაინის საელჩო საქართველოში, Посольство України в Болгарії / Посолство на Украйна в България, Украинаның Қазақстандағы Елшілігі / Посольство України в Казахстані, Embassy of Ukraine in the Republic of North Macedonia, Генеральне консульство України в Стамбулі, Ольга Будник, Embassy of Ukraine in the Kingdom of the Netherlands, Ukrainische Botschaft in Berlin / Посольство України у ФРН, Генеральне консульство України в Кракові, Konsulat Generalny Ukrainy w Lublinie, Ambasada Ukrainy w Rzeczypospolitej Polskiej/Посольство України у Польщі, Embassy of Ukraine in the State of Israel, Misión Diplomática de Ucrania en la República de Chile, Ukrainian World Congress - Свiтовий Конґрес Українців, 

Відео: UCCA Illinois Division, Ukrainian Congress Committee of America

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-