Світовий конґрес українців всіляко сприяє визнанню ПЦУ помісними церквами в світі - СКУ

Світовий конґрес українців всіляко сприяє визнанню ПЦУ помісними церквами в світі - СКУ

Укрінформ
Світовий конґрес українців (СКУ) привітав митрополита Київського і всієї України, предстоятеля Православної церкви України Епіфанія з другою річницею від дня проведення у Києві Об’єднавчого собору, обрання предстоятелем ПЦУ та схвалення її статуту.

Про це йдеться на сторінці СКУ в Фейсбуці, передає Укрінформ.

У Світовому конґресі українців зазначили, що «своєю довголітньою послідовною працею СКУ долучився до наближення цієї надзвичайної події, а сьогодні всіляко сприяє визнанню Православної церкви України помісними церквами в світі та поглибленню з нею зв’язків з боку світового українства».

Як повідомлялося, 15 грудня 2018 року у Софії Київській пройшов Об'єднавчий церковний собор. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та УПЦ Московського патріархату створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Читайте також: Епіфаній пояснив, чому церкву обурив капелюх на головній ялинці країни

Шлях до незалежної української помісної Церкви був складним і тривалим. Перша спроба була здійснена ще 100 років тому, за часів Гетьманату і Директорії. Але народженню Української церкви завадила більшовицька окупація.

Процес був відновлений з початком Незалежної України, велику роль у цьому відігравав предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет. Проте багато років Москві вдавалося блокувати цей процес. І лише спроба 2018 року виявилася вдалою: 11 жовтня Синод Вселенського патріархату оголосив, що Російська православна церква втратила юрисдикцію над канонічною територією України, а церквою-матір'ю України є Константинополь. Окрім того, було визнано недійсною анафему глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія. А вже 15 грудня на Об'єднавчому церковному соборі була створена Українська православна церква.

Завершальний акт у створенні помісної Православної церкви відбувся 6 січня 2019 року - в Патріаршому храмі Святого Георгія відбулося вручення Томосу про автокефалію та божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій та предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-