Про українця з Полтавщини - учасника експедиції в Антарктиду понад 100 років тому розкажуть на вебінарі

Про українця з Полтавщини - учасника експедиції в Антарктиду понад 100 років тому розкажуть на вебінарі

Укрінформ
Ексклюзивну дослідницьку інформацію про експедицію Роберта Скотта в Антарктиду 1910-1912 рр., маловідомі факти про участь в ній українця Антона Омельченка тощо представлять 9 грудня на вебінарі.

Про це повідомила авторка дослідження, віцепрезидентка Світового конгресу українців у регіоні Південної півкулі, голова відділу «Мальви» Союзу українок в Австралії, дослідниця діаспори в Новій Зеландії та Австралії, авторка численних публікацій Наталія Пошивайло-Таулер у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Друзі, приєднуйтесь до вебінару 9 грудня, 20:00 за Києвом. Я презентую своє дослідження про Антона Омельченка, українця з Полтавщини, який був в експедиції капітана Роберта Скотта в Антарктиду 1910-1912. Побував у Японії, ПАР, Маньчжурії, Новій Зеландіі і Австралії. Буде цікаво!», - запросила Таулер.

Як зазначається в анонсі, у прямій трансляції візьме участь правнук Антона Лукича Омельченка, полярник, учасник українських антарктичних експедицій Антон Омельченко.

«Антарктида… Безмежна біла крижана пустеля. На початку ХХ століття за право бути першим у досягненні Південного полюса змагалися джентльмени, дослідники, мрійники й авантюристи. Залученими до полярних перегонів були цілі країни, уряди, науковці, меценати. Чому одна стратегія подолання екстремальних природних умов й досягнення полюса виявилася успішною, а інша – обернулася трагедією? Хто такий Антон Омельченко? Яким був шлях українця із села Батьки, що на Полтавщині, до Антарктиди? Відповіді на ці та низку інших запитань дістанемо на вебінарі», - йдеться в анонсі.

Зареєструватися на захід «Антарктида: участь українця Антона Омельченка в експедиції Роберта Скотта (1911-1912)» та дізнатися більше інформації можна тут.

Читайте також: Вийшла друком книга мемуарів українки з Нової Зеландії про війну, Голодомор і поселення за океаном

Антон Лукич Омельченко (1883, село Батьки, Полтавська губернія, тепер село БатькиЗіньківського району Полтавської області, — 1932, там само) — український дослідник Антарктиди, учасник британської експедиції Роберта Скотта, член Королівського географічного товариства.

Після повернення на батьківщину Антон Лукич був у числі запрошених до Лондона (Велика Британія) для отримання нагород і пам’ятних подарунків. Медаль, викарбувану на честь подвигу першопрохідців Антарктиди, як й інші члени експедиції, він отримав із рук англійської королеви.

На честь Омельченка названо бухту на Березі Оутса, відкриту дослідниками Антарктиди 1958 року. 2012 року, в рамках відзначення сторіччя від експедиції Роберта Скотта, на його честь також назвали кліф на острові Росса, що на північному узбережжі Землі Вікторії у Східній Антарктиді. 2019 року портрет дослідника розміщено в історичному коридорі української антарктичної станції «Академік Вернадський».

Фото: ra-ou.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-