Українці у світі віддали шану жертвам Голодомору 1932-33 рр.

Українці у світі віддали шану жертвам Голодомору 1932-33 рр.

Укрінформ
У різних куточках планети українці упродовж останніх днів листопада запалювали Свічки Пам’яті та вшановували жертв Голодомору-геноциду 1932-33 рр. в Україні.

Про це передає Укрінформ з посиланням на соцмережі та повідомляють власні кореспонденти агентства.

Аргентина

Поминальна панахида за жертвами Голодомору 1932-1933 рр. в Україні відбулася 28 листопада на українському цвинтарі, біля пам’ятника жертвам Голодомору м. Монте-Гранде (провінція Буенос-Айрес), повідомляється на сторінці посольства україни в Аргентині в Фейсбуці.

Панахиду відправив Єпископ Української греко-католицької єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі Даниїл Козлинський.

Співробітники посольства України в Аргентинський Республіці та представники української громади в Аргентині вшанували пам’ять мільйонів невинних жертв цієї жахливої трагедії.

В Українському греко-католицькому кафедральному Соборі Покрови Пресвятої Богородиці  відбулася Свята Літургія, в якій взяли участь владика Даниїл Козлинський, єпископ єпархії Української Греко-католицької церкви в Аргентинській Республіці, тимчасовий повірений у справах України в Аргентинській Республіці Валерій Олефір; секретар інституційних зв'язків Аргентинської федерації громад Хуан Саррафян та голова УКТ «Просвіта» Юрій Данилишин, йдеться на сторінці «Просвіти» в Фейсбуці.

Читайте також: В СКУ представили «Мережу нащадків» і запевнили, що відстоюватимуть визнання у світі Голодомору геноцидом

Країни Балтії

У столицях Латвії, Естонії та Литви – Ризі, Таллінні та Вільнюсі наприкінці минулого тижня відбулося вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, в суботу, 28 листопада, у Ризі парафіяни місцевої громади УГКЦ разом з українськими дипломатами в Латвії зібралися у бічній каплиці церкви Скорботної Божої Матерів. Отець Роман Сапужак відслужив панахиду за загиблими під час голодоморів.

Посол України в Литві Олександр Міщенко закликав присутніх пам’ятати та передавати з покоління в покоління правду про акт геноциду, здійсненого керівництвом СРСР під час масового голоду, який спричинив загибель мільйонів українців. У зв’язку з цим він нагадав про нев'янучу цінність вільної та сильної Української держави, яка убезпечує від повторення подібних трагедій.

Захід відбувся із дотриманням усіх протиепідемічних заходів безпеки відповідно до діючого у Латвії режиму надзвичайної ситуації (через пандемію Covid-19).

Також у суботу поминальний захід «Запали свічку» пройшов у Таллінні. Про це кореспонденту Укрінформу повідомила  Віра Коник, президент Конгресу українців Естонії, який був організатором акції. На центральній площі естонської столиці Вабадузе (площі Свободи) запаленими свічками було викладене жахливе слово HOLODOMOR.

Реквіємом прозвучала українська пісня Тетяни Івушкіної, свого вірша прочитала Ольга Литвин. Серед присутніх були члени української громади, білоруські друзі України, представник посольства України Леонід Третяк, член парламентської групи Естонія-Україна Андрес Сутт. 

Громадська акція до 87-х роковин Голодомору в Україні пройшла у четвер біля пам’ятника жертвам радянської окупації, що знаходиться у центрі Вільнюса, коло будівлі колишнього КДБ Литовської РСР. До Пам’ятника жертвам радянської окупації були покладені квіти й колоски пшениці, перев’язані синьо-жовтими стрічками, та запалені свічки. Пам’ять мільйонних невинних жертв вшанували хвилиною мовчання, повідомляє пресслужба посольства Україїни в Литві.

У заході взяли участь посол України в Литовській Республіці Володимир Яценківський; директор Центру досліджень геноциду та опору жителів Литви, голова Союзу громад литовських татар Адас Якубаускас; директор Музею окупації та боротьби за свободу Литви Єугєніус Пяйкштяніс; голова української громади Вільнюса Наталія Шертвітєнє та її заступниця Лідія Холчєва; священник храму Пресвятої Трійці у Вільнюсі отець Тадей Годованець (УГКЦ, Чин Святого Василія Великого), інші представники української громади та посольства у Вільнюсі.

Акція відбулася з обмеженою кількістю осіб, з дотриманням усіх карантинних вимог, запроваджених у Литві.

Читайте також: Українці в Римі закликали парламент Італії визнати Голодомор геноцидом

Іспанія

Українці в Мадриді вшанували пам’ять жертв Голодомору в Україні. Незважаючи на карантинні обмеження, в іспанській столиці звучала молитва, і доносилась правда про страшну трагедію українського народу, повідомив голова Асоціації «Українська громада Іспанії за права, честь і гідність українців» Юрій Чопик на своїй сторінці в Фейсбуці.

«Правду не спинити, іспанці та представники різних національностей, особливо з латиноамериканських країн, представники Східної Європи вже знають про Голодомор, вони підходили, співчували, передавали слова підтримки, особливо в теперішній боротьбі проти російської агресії, і брали книжечки, щоб більше дізнатись про ці трагічні події», - розповів Чопик.

Він додав, що до акції приєднався тепер вже молодий мешканець Іспанії, бабця і родина якого врятувалась від голоду, виїхавши до Росії, але розповідали йому про Голодомор на Дніпропетровщині.

Молитва, пам’ять, вшанування невинних жертв Голодомору це обов’язок кожного українця, де б він не жив, зауважив голова Асоціації «Українська громада Іспанії за права, честь і гідність українців».

Читайте також: Прем'єр Канади: Ми зобов’язані пам’ятати про Голодомор

Росія

У посольстві України в Російській Федерації біля Державного прапора України в суботу відбулася урочиста жалобна церемонія, присвячена 87-м роковинам Голодомору 1932-1933 років в Україні, йдеться на сторінці дипустанови в Фейсбуці.

Співробітники посольства разом з представниками української громади в РФ поклали квіти до пам’ятного знаку «Жертвам Голодомору 1932-1933 років», розташованого на території посольства. Учасники церемонії запалили Свічки Пам’яті за жертвами голодоморів та вшанували їхню пам'ять хвилиною мовчання.

Учасники заходу відвідали відкриту у Посольстві виставку «Страчені голодом: невідомий геноцид Українців», ознайомилися з тематичними виданнями.

Як нагадали в посольстві, в останню суботу листопада вся Україна і українці по всьому світові схиляють у жалобі голову перед нашими співвітчизниками – жертвами Голодоморів. «Вчинений зумисними діями радянського тоталітарного режиму геноцид українського народу став однією з найстрашніших трагедій в історії людства, втрати українців від якої можна порівняти лише з втратами нашого народу від Другої світової війни», - зазначили в диппредставництві.

Читайте також: У Польщі вшанували пам'ять жертв Голодомору

Узбекистан

До вшанування пам'яті жертв Голодомору в Україні 28 листопада приєдналися в Узбекистані. Співробітники посольства, представники української діаспори та учні української недільної школи помолилися за спомин душ невинних жертв тоталітарної червоної машини. Поминальну панахиду відправив Апостольський адміністратор Узбекистану єпископ Єжи Мацулевич. «Вічна пам'ять невинно замордованим та ненародженим синам і донькам України», - зазначається на сторінці посольства в Фейсбуці.

Читайте також: У столиці Канади студенти вшанували роковини Голодомору

Індія

Українці Індії та Шрі-Ланки 28 листопада запалили свічки у пам'ять загиблих під час голодоморів. Про це повідомила співзасновниця Асоціації українців в Індії Марина Акрам в Фейсбуці.

Нагадується, що Україна пережила три голодомори. Цей терор голодом забрав життя мільйонів українців.

Вірш "5 колосків" , який лунає у відео, написала і прочитала Марина Акрам.

Читайте також: Українці в США працюють над тим, аби тема Голодомору стала частиною освітньої програми

Молдова

В посольстві України в Кишиневі до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні відкрили банерну виставку «Україна 1932-1933. Геноцид Голодом», повідомляється на сторінці диппредтавництва в Фейсбуці.

Посол Марко Шевченко під час відкриття розповів про важливість збереження історичної пам'яті про національну трагедію українського народу та міжнародне визнання геноциду українців.

Голова Жіночої громади українок Молдови Валентина Морару та представник української громади Любов Бурлака розповіли власні сімейні історії про страшні часи Голодомору.

Настоятель Української греко-католицької церкви в Молдові Роман Поправка помолився за жертв Голодомору.

Українська громада та працівники Посольства приєдналися до акції «Запали свічку пам'яті».

Ліван
Хвилиною мовчання та запаленням свічок пам'ять жертв Голодомору в Україні 1932-33 рр.вшанували в посольстві України в Лівані, повідомляється на Фейсбук-сторінці дипустанови. В акції взяли участь посол України Ігор Осташ, Голова Громади українців Лівану Ірина Висота, президент Клубу ліванських випускників ВНЗ України З.Жарамані, працівники посольства. Про те, як в Лівані вшановують пам'ять загиблих від Голодомору, посол розповів під час прямого включення до благодійного телемарофону «Свічка пам‘яті. Сила пам‘яті» від мистецької агенції «Територія А» та Української школи культурноі дипломатії.

Угорщина

Посольство України в Угорщині разом з Товариством української культури Угорщини та українською греко-католицькою громадою провели поминальні заходи в пам'ять про жертви Голодомору. Зокрема, 29 листопада в церкві св. Михаїла (парафія Покрови Богородиці) перед церковною літургією в пам’ять про невинні жертви Голодомору-геноциду українського народу посол України в Угорщини Любов Непоп, голова Товариства української культури Угорщини Ярослава Хортяні та священик української греко-католицької церкві в Угорщині о. Д. Габорій разом запалили Свічку Пам’яті, повідомляє пресслужба дипустанови.

Посол у своєму зверненні до присутніх нагадала про трагічні наслідки Голодомору і подякувала Угорщині за визнання цього жахливого злочину сталінського режиму геноцидом українського народу. Непоп також закликала до подальшої солідарності з Україною у відновленні її територіальної цілісності та припиненні російської агресії.

Після запалення свічки Пам’яті була проведена літургія в пам'ять про невинні жертви Голодомору. Літургію своїм співом супроводжував хор «Новус».

Читайте також: У столиці Румунії відкрили виставку «Голодомор: нищення ідентичності»

Норвегія

Цьогорічна акція «Запали Свічку Пам’яті!» у Норвегії була проведена на центральній площі столиці біля будівлі головної інституції норвезької демократії – Стортингу. У жалобному заході 28 листопада, що був організований українською громадою Норвегії, взяли участь представники українських організацій, норвезькі громадські активісти, дипломати посольства України в Осло, повідомляється на Фейсбук-сторінці диппредставництва. 

«Обов’язком кожного українця у світі є не лише зберігати пам'ять про трагедію Голодомору 1932-1933 років в Україні, але й робити все від нас залежне, аби не дозволити повторення подібних злочинів на нашій землі. Для досягнення цього не існує нічого важливішого за зміцнення єдності та згуртованості серед українців як в Україні, так і за її межами,» – наголосив у своєму зверненні посол України в Норвегії Вячеслав Яцюк.

Український дипломат підкреслив важливість нещодавньої ініціативи норвезьких та українських громадських організацій щодо підготовки петиції на адресу Стортингу та Уряду Норвегії стосовно визнання Голодомору актом геноциду проти українського народу. 

Учасники акції вшанували пам'ять мільйонів жертв злочину Голодомору хвилиною мовчання та запаленням свічок.

Читайте також: В Австралії розпочався цикл заходів до 87-ї річниці Голодомору

Пам'ятні заходи до Дня пам'яті жертв голодоморів в Українї відбулися також в українських закордонних дипломатичних представництвах в Китаї, Ізраїлі, Врменії, Грузії тощо. До молитовних заходів, міжнародної акції «Запали свічку» долучилися, зокрема, українці з Чилі, Канади, ОАЕ, Австралії, Бразилії, Японії, Франції, Таїланді, Мексики, Великої Британії та інших країн світу.

Світова федерація українських жіночих організацій (СФУЖО) раніше закликала усіх українців вшанувати 28 листопада жертв Голодомору 1932—33 рр., згадати про замучених голодом і взяти участь в акції «Запали свічку пам’яті».

«Святим обов'язком кожного з нас є збереження історичних фактів і поширення відомостей про страшні й трагічні події в Україні — щоб світ знав про Геноцид проти українців, спричинений комуністичним режимом. Але спільний біль, спільна пам’ять, спільний обов’язок стосуються не тільки нашого минулого, але й важливі у нашому сьогоденні», - наголосили в СФУЖО і звернулися до своєї мережі із закликом підписати петицію про включення терміну «Голодомор» (Holodomor) у всі основні словники англійської мови.

Відео до Дня пам’яті жертв голодоморів записали українці з США, Польщі та України, повідомляє портал Стожари.

В Музеї української діаспори запропонували підбірку монументів у різних країнах світу, присвячених жертвам Голодомору.

"У різних країнах світу з потужними українськими діаспорними осередками в різні часи було встановлено десятки меморіалів на знак вшанування жертв #Голодомор в Україні. Такі монументи свого часу з’явилися у США, Канаді, Польщі, Італії, Великій Британії, Аргентині, Австралії, Бельгії, Угорщині", - йдеться у дописі.

Фото: Олег Кудрін (Укрінформ), Embajada de Ucrania en la Argentina / Посольство України в Аргентині, Roman Danylyszyn; Олег Кудрін (Укрінформ), Денис Дмитренко, Катя Новак-Ботнар, пресслужба посольства України у Вільнюсі; Юрій Чопик; Embassy of Ukraine in the Republic of Uzbekistan; Посольство України в Російській Федерації; Ambasada Ucrainei în Republica Moldova/Посольство України в Молдові; Embassy of Ukraine in Lebanon/Посольство України в Лівані; Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége / Embassy of Ukraine in Hungary; norway.mfa.gov.ua; Музей української діаспори; Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Відео: Марина Акрам, Вимкни Російське

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-