Українців Угорщини закликають запалити Свічу Пам’яті 28 листопада

Українців Угорщини закликають запалити Свічу Пам’яті 28 листопада

Відео
Укрінформ
Державне самоврядування українців Угорщини (ДСУУ) закликає співвітчизників вшанувати 28 листопада жертв Голодомору 1932-33 рр. в Україні та запалити Свічу Пам’яті.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сторінці ДСУУ в Фейсбуці.

«Запаліть Свічу Пам’яті 28 листопада о 16-й годині, де б ви не були в цей час, в пам’ять невинних жертв Голодомору 1932-33 років в Україні», - закликали в ДСУУ.

В Державному самоврядуванні українців Угорщини також запросили усіх, хто має можливість (і якщо не буде запроваджено комендантської години через коронавірус), приходити 28 листопада до будапештського меморіального знаку жертвам Голодомору (V-й район, площа Петефі) між 16:00 і 16:30, дотримуючись правил безпеки, і запалити Свічу Пам’яті.

В ДСУУ нагадали необхідність бути в масці та уникати скупчення людей і зазначили, що забезпечать свічки для всіх на місці.

«Якщо ж ви не маєте можливості прийти особисто, то запаліть свічку у вашому вікні і пришліть нам фотографію або викладіть на вашу Фейсбук-сторінку. Вшануймо пам’ять невинних жертв Голодомору! Ми пам’ятаємо. Ми – сильні», - зазначили в Державному самоврядуванні українців Угорщини.

Як повідомила у відеоролику керівниця Центру української культури та документації в Угорщині Вікторія Бернат, 29 листопада відбудеться літургія українською мовою, яку проведе душпастир для українців Угорщини отець Дамян Габорій (УГКЦ).

Як повідомлялося, «Запали свічку» — загальнонаціонально-міжнародна акція, яка відбувається щорічно у День пам'яті жертв Голодомору, тобто у 4-ту суботу листопада. Традиційно о 16:00 пам'ять загиблих під час геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання та встановлюють запалену свічку на підвіконня як в Україні, так і в багатьох країнах світу. 

Ввести традицію запалювати свічку запропонував американський та український історик, дослідник Голодомору в Україні Джеймс Мейс у 2003-му році. Акція «Свіча Пам'яті» має на меті нагадати всім українцям, як важко було пережити жертвам Голодоморів голодні й холодні зимові ночі 1933 року.

Читайте також: В Торонто відбудеться панахида за жертвами Голодомору

День пам’яті жертв голодоморів - щорічний національний пам'ятний день в Україні. Цьогоріч він відзначатиметься 28 листопада.

Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. У церемоніальних заходах біля Меморіального знаку «Свічка пам'яті» в Києві також беруть участь перші особи держави, керівники іноземних країн, парламентів та міжнародних організацій, урядовці з різних країн, дипломати, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські і культурні діячі, свідки Великого Голоду.

До 87-ї річниці Голодомору вшанування пам’яті жертв, панахиди, академічні конференції та освітні лекції відбуватимуться на всіх континентах майже у кожній українській громаді по всьому світу. Через спалах коронавірусу багато з них будуть проходити в обмеженому форматі або віртуально і будуть доступні онлайн.

Читайте також: Активісти розмістили плакати про Голодомор у Мюнхені

Світовий конґрес українців (СКУ) опублікував календар онлайн-заходів, які проводитимуть світові українські громади, віддаючи шану жертвам Голодомору.

Фото: Укрінформ, ukrajinci.hu

Відео: ukrajinci.hu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-