Фестиваль у Швеції обрав світлину з проєкту Лесі Марущак про Голодомор для головного промофото

Фестиваль у Швеції обрав світлину з проєкту Лесі Марущак про Голодомор для головного промофото

Укрінформ
Один із образів проєкту «Mарія» канадської фотографині та художниці українського походження Лесі Марущак став головним рекламним зображенням фестивалю Landskrona Foto Festival в Швеції та демонструється на цифрових білбордах у центрі міста.

Про це повідомляє Свiтовий конґрес українців (СКУ) в Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Світовий конґрес українців вітає Лесю Марущак з досягненнями та міжнародним визнанням її робіт, включно з проєктом «МАРІЯ»», - зазначив перший віцепрезидент СКУ та голова Міжнародного координаційного комітету у справі Голодомору Стефан Романів.

Landskrona Foto Festival проходить 4-20 серпня в місті Ландскруна.

Читайте також: Українці Канади хочуть включення слова «Голодомор» у найбільші англійські словники

Одна з головних тез фестивалю - «Ніколи не віддаляйся від історії» (Håll aldrig avstånd från historien), що якнайкраще описує необхідне ставлення до власної історії і особливо до таких її трагічних сторінок як Голодомор 1932-33 рр., повідомляється на свторінці посольства України в Королівстві Швеція в Фейсбуці.

У рамках Landskrona Foto Festival 2020 була також розроблена кампанія «Будь ласка, підійдіть ближче» («Snälla, kom närmre»), яку можна буде побачити в Стокгольмі, Гетеборзі, Мальме та Гельсінгборзі.

Крім того, як повідомили в посольстві, в секції Parallel Intersection Landskrona в рамках проєкту PARALLEL - European Photo Based Platform на фестивалі представлені роботи українця Vitalik Galanzha.

Як повідомляв Укрінформ, «Марія» - це один зі складників великої мультимедійної арт-інсталяції, що пов’язана з  мобільним меморіальним простором. Проєкт присвячений пам’яті жертв Голодомору 1932-33 рр. У центрі уваги - портрет юної дівчини Марії, якій вдалося вижити і перебратися в Канаду, у той час як мільйони людей загинули. Окрім книги, у проєкті представлені також виставка зображень та інсталяцій, фільм і серія лекцій.

У травні 2019 року художня книга Лесі Марущак «Марія» здобула найвищу нагороду на Міжнародному фестивалі «Книжковий арсенал» у Києві, а також увійшла до кінцевого списку на Афінському фестивалі фотокниг та престижному Prix du livre, Recontres d'Arles.

Проєкт «Марія» також був представлений в Парижі у рамках рамках ParisArtistes та престижної фотовиставки Objectif FEMMES 4-6 жовтня 2019 року.

Інсталяція Лесі Марущак з проєкту «Марія» демонструвалася онлайн в червні в США.

Світовий конґрес українців надав патронат проєкту «Марія».

Фото: chytomo.com, Embassy of Ukraine in Sweden / Посольство України в Швеції в Фейсбуці

Відео: Landskrona Foto

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-