Співзасновниця Асоціації українців в Індії розповіла про діяльність щодо об’єднання громади

Співзасновниця Асоціації українців в Індії розповіла про діяльність щодо об’єднання громади

Укрінформ
Українці в Індії розкидані по всій країні, але вони намагаються допомагати одне одному, об’єднуються у соцмережах і працюють над реєстрацією своєї асоціації.

Про це розповіла співзасновниця Асоціації українців в Індії Марина Акрам Громадському інтерактивному телебаченню (дивитись з 1:40:25), передає Укрінформ.

«Ми не так давно почали працювати над тим, щоб об’єднати українську громаду в Індії. «Не так давно» - це порівняно з іншими українськими спільнотами світу, які вже досить давно працюють і мають розгалужену мережу організацій, як-то в Канаді, США, Туреччині тощо. У нас вона одна і наразі знаходиться на етапі реєстрації», - розповіла Акрам.

Асоціація спрямована на культурну діяльність, додала її співзасновниця і уточнила, що затримка з реєстрацією полягає в бюрократичних перепонах. За словами Акрам, тут ще не було такого прецеденту, щоб всі засновники громадської організації, спрямованої на культурну діяльність, були не-індійцями. «У нас у складі організації немає нікого з індійців, тому це питання переноситься з одної до іншої ланки, влади, і тому все затримується. Але ми маємо надію, що це скоро зміниться. Очікуємо, коли вже закінчиться карантин, який досі частково діє в Індії, і ми зможемо вільно пересуватися, вільно спілкуватися з нашим юристом тощо», - розповіла українка.

Вона повідомила, що українці Індії вже об’єдналися у дві групи у Вотсапі та групу в Фейсбуці.

«Учасники – дуже гарні дівчата, приємні, усі мають свої погляди. Ми можемо багато і гаряче дискутувати, і це чудово. Ми ділимося своїми радощами, вітаємо одне одного із днем народження. Об’єднує нас і те, що ми підтримуємо тих, у кого біда (якщо хтось помер тощо). Були випадки, коли була потрібна допомога, і дівчата скидалися грошима і речами», - розповіла Акрам.

Вона зауважила, що в асоціації допомагають не лише українцям. «Якось трапилась пожежа в одній родині, це була не українка, але кинули клич по допомогу, і хто мав змогу, у кого це не входило в розріз із поглядами чоловіка та його сім’ї (адже тут є свій менталітет, до якого потрібно призвичаїтися), допомогли», - поділилася Акрам.

За її словами, українська громада в Індії живе дружно, але зустрічатися всією спільнотою не виходить, адже українці дуже розкидані по всій Індії. Крім того, останнім часом обмежено особисте спілкування через коронавірус.

«Ми зустрічаємося на ярмарках (благодійних, дипломатичних тощо), куди нас запрошує посольство України в Індії. Українські майстрині печуть, вишивають (зокрема, чудово вишиває наша Наталія Оксанюк, яка родом з Волині) тощо», - розповіла Акрам.

Вона також пояснила, чому поки не вдається започаткувати в Індії українську суботню школу. «Приміром, Делі - велике місто, у дітей шестиденка у школі, і батькам часом дуже важко і далеко привозити дітей до недільної школи. Тому на даний момент нам це недоступно, на жаль», - повідомила українка.

Читайте також: Товариство українців у Фінляндії організує вивчення фінської для українців для полегшення адаптації

Акрам розповіла, що востаннє була в Україні торік, коли брала участь в Асамблеї «Українка у світі: професіоналізм, активізм, традиція» про роль і вплив українських жінок, що пройшла у вересні 2019 року в Львові. Організатором заходу виступили Міжнародний інститут освіти, культури та зв'язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК) за підтримки Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО).

«Я побачила, яку роботу з поширення української культури у світі роблять жінки, роблять українці. Є з кого брати приклад. І нехай у нас це поки що відбувається повільно, і нам важче об’єднуватися так, як це робиться в інших країнах, але ми маємо мету і йдемо до неї», - резюмувала Акрам.

Вона також розповіла в сюжеті про своє життя в Індії, родину тощо (дивитися з 1:05:12).

Як повідомляв Укрінформ, українці в Індії презентували в червні українську баладу «Калинонька», присвячену українкам на чужині. Композиція взяла участь в VI міжнародному фестивалі української культури «Ucrania Fest 2020» (17-23 серпня 2020, Київ-Барселона). 

Раніше у травні в Індії українці представили пісню «Мамин оберіг» про національну вишиту сорочку з нагоди Всесвітнього дня вишиванки. Автором слів до обох музичних творів виступила Марина Акрам. 

Крім того, в Індії у червні вийшла друком її поетична збірка «У полоні життя», а окремі вірші увійшли до літературного альманаху «Дивокрай», від видавництва книг «Лілія» до 29-го Дня Незалежності України.

Фото: Марина Акрам у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-