Український конгресовий комітет Америки стурбований випадками вибіркового правосуддя в Україні

Український конгресовий комітет Америки стурбований випадками вибіркового правосуддя в Україні

Укрінформ
Український конгресовий комітет Америки (УККА) стурбований недавніми ознаками вибіркового правосуддя в Україні та засуджує спробу української влади вести політично мотивовані справи проти колишніх урядовців та лідерів громадянського суспільства.

Про це йдеться у заяві УККА.

"Український конгресовий комітет Америки (УККА), найбільше представництво американців українського походження, сильно занепокоєний останніми випадками вибіркового правосуддя в Україні та змушений засудити спроби української влади вести політично мотивовані справи проти колишніх державних чиновників та лідерів громадянського суспільства України - зокрема бажання заарештувати колишнього президента Петра Порошенка напередодні політизованого судового процесу", - йдеться у заяві.

У заяві наголошується, що вибіркове політично мотивоване правосуддя може завдати непоправної шкоди іміджу України серед міжнародної спільноти.

Як зазначається у документі, в липні минулого року УККА разом з послами країн групи G7 нагадав президенту Володимиру Зеленському, що закони про люстрацію, що набули чинності після Революції гідності, були обумовлені злочинами експрезидента Віктора Януковича та його оточення. А також що люстрація була однією з вимог Євромайдану у 2013-14 роках.

"На відміну від тієї беззаконної епохи, урядовці та громадські діячі, на яких сьогодні націлені політичні призначенці президента Зеленського, керували історичним відродженням структури національної оборони України та врятували економіку, що скорочувалася після агресії РФ. Замість того, щоб залишити країну вразливою для подальшого військового вторгнення Росії, колишнім лідерам України вдалося переконати Сполучені Штати Америки надати Україні летальне оборонне озброєння та відродити як українські збройні сили, так і значну вітчизняну військову промисловість", - зазначили у УККА.

Читайте також: Венедіктова повідомила про закриття трьох справ, у яких фігурував Порошенко

На думку авторів заяви, українське керівництво має утримуватися від будь-яких спроб політизувати верховенство права.

Як повідомлялося, п’ятий президент Петро Порошенко заявив, що щодо нього відкрито ще одне кримінальне провадження — щодо розпалювання релігійної ворожнечі через отримання Україною Томосу. У ДБР підтвердили, що здійснюють слідство у справі щодо можливих незаконних дій ряду вищих посадовців, які вчинили дії, спрямовані на розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ.

Генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила про закриття трьох кримінальних проваджень, у яких фігурував експрезидент Петро Порошенко. Разом з тим, за її словами, загалом проваджень, у яких фігурує Порошенко, до 20.

Фігуранту скандальної кримінальної справи за “напад на нападників” активісту Сергію Стерненку 15 червня Шевченківський райсуд Києва призначив домашній арешт у ввійськовій частині в Одесі, куди його "не пускають, бо це режимний об’єкт".

Стерненку 11 червня оголосили підозру у вчиненні злочинів за ст. 115 ч. 1 (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) та ст. 263 ч. 2 (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу.

Увечері 24 травня 2018 року двоє зловмисників скоїли напад на Стерненка та його дівчину. Відбиваючись, активіст смертельно поранив одного з них ножем у живіт. Ножові поранення були і в самого Стерненка та в другого нападника, якого поліція невдовзі затримала, але відразу ж відпустила, надавши йому статус свідка, а пізніше — державну охорону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-