Українці світу відзначають День вишиванки

Українці світу відзначають День вишиванки

Фото, відео
Укрінформ
Всесвітній день вишиванки, який відзначають сьогодні, - це свято, покликане сприяти збереженню споконвічних народних традицій створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.

День вишиванки традиційно святкують у третій четвер травня. Цей день не є офіційним святом, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами – українці та всі прихильні до нас та до нашої культури люди.

Норвегія

"Українці Норвегії вітають Україну та міжнародну українську спільноту з Днем вишиванки Пам’ятаймо про українське коріння, бережімо мову та традиції. Нехай наша Ненька квітне, а українці живуть у добробуті та мирі. Слава Україні!", - йдеться у відеопривітанні від українців Норвегії.

Бразилія

"У сучасних надскладних умовах пандемії, надзвичайного стану, рекордних показників уражених COVID-19 у Бразилії (291 579), особливо у Сан-Паулу (штат посідає 1-ше місце у країні з 69 859), ми надзвичайно щасливі, що наші дорогі українці, за ініціативи та у взаємодії з Консульством України у м.СанПаулу згуртувалися аби продемонструвати усю красу не тільки свою як однієї з найвродливіших націй, так і усю ідентичність, привабливість, особливість, яскравість, унікальність, сучасність нашої української вишиванки! Це просто щастя бачити надзвичайно красивих ззовні та всередині українців, їхніх бразилійських улюблених пар та змішаних по крові діточок", - зазначили в Консульстві України у м.Сан-Паулу.

За унікальні, виготовлені в українському стилі маски висловлено вдячність в консульстві подякували @Ihor Holodivskyy, а за гуртування громади для флешмобу -  Почесному консулу України в м. Сан-Паулу Жорже Рибці.

Туніс

Асоціація українців в Тунісі «Берегиня» провела фотофлешмоб до Дня вишиванки.

Осередок «Об'єднані Тунісом» напередодні провів карантинний флешмоб, приурочений до Дня вишиванки.

Китай

Посольство України в Китаї провело онлайн-акцію «Одягни вишиванку!» запросивши усіх охочих підтримати українську культуру і традиції. Як зазначається, акція ще триває.

ОАЕ

Українців в ОАЕ запрошують на український вечір онлайн «Одягни у вишиванку душу».  «Кажуть: щоб одягнути вишиванку на тіло, спершу треба одягти її на свою душу. Допомагатимемо в цьому сьогодні. Насолоджуйтесь співом української душі з 18:30 до 20:00 за часом Абу-Дабі на сторінці Української громади ОАЕ», - написав координатор української громади в Абу-Дабі Євгеній Семенов.

"Сьогодні з нами будуть ОАЕ, Донеччина, Львівщина та ще одна країна, яка живе за українським часом. Милуватимемось чудовим вокалом та звуками скрипки, піаніно, саксофона й гітари. Це міг би вийти чудовий гурт, водночас в умовах пандемії всі артисти виступатимуть окремо в себе дома", - зазначив активіст.

Читайте також: В ОАЕ відбудеться перший онлайн-парад вишиванок

А в Українській школі в ОАЕ "Софія" (м.Дубай) презентували відео до свята. "Сьогодні Всесвітній день вишиванки. І в такий день ми хочемо бути разом: такі красиві та стильні, такі вродливі та різнобарвні. Приєднуйтеся, одягайте вишиванку, щоби наш сьогоднішній, такий незвичний світ, наповнився неабиякою красою та гарним настроєм, вірою, що ми єдині та надією на те, що все буде добре!", - зазначається у привітанні.

Австралія

Фотопідбірку до Дня вишиванки презентувала Українська братська рідна школа ім. Св. Андрія в Сіднеї.

Відділ Союзу українок "Mальви", штат Вікторія, Австралія - теж у вишиванках.

Португалія

«Бути українцем – це означає мати воє ім’я, бути частиної великої історії, частиною великої культури. Визнавати себе українцем означає пам’ятатати кожного, хто віддав за Україну своє життя. Вітаємо всіх українців з Днем вишиванки!», - зазначив голова Спілки українців у Португалїі Павло Садоха.

Угорщина

Фотопроєкт, присвячений Дню вишиванки, презентували в Угорщині.

Швеція

"У цей особливий День, який всі українці світу відзначають щороку в третій четвер травня, ми, українці в Швеції, єднаємося через вічний символ України – вишиванку! Вишиванка – ознака нашої етнічної самобутності, єдності, шани предків, символ нескореності та свободи! У ній – радість і журба, надія та сила, які віддавна супроводжують кожного українця. Тож пишаймося, що ми – українці!", - зазначили в Посольстві України в Швеції і запросили до перегляду фотогалереї українців у Швеції до Дня вишиванки - 2020.

Кенія
Українці, що перебувають в Кенії, Танзанії та Уганді, мали змогу долучитися до ініційованого Посольством України в Кенії флешмобу, надіславши на Facebook-сторінку установи своє фото у вишитій сорочці. Також участь у флешмобі традиційно взяли й співробітники Посольства.

Одне з привітань до Дня вишиванки надійшло від української волонтерки Марфи Кацюби (Marfa Katsiuba). "Марфа у Кенії робить добру справу - допомагає дітям сламів (нетрів - ред.) Найробі та працює в проєкті будівництва реабілітаційного центру для дітей вулиць", - зазначили в дипустанові.

Теплі вітання з Днем вишиванки з Танзанії надіслала також українська документалістка та продюсерка Катерина Мізіна (Kat Mizina).

Катерина Мізіна

Катерина Мізіна (праворуч)

Вітання з Днем вишиванки також опублікували в Союзі українців Румунії.

Читайте також: Посол Нідерландів вбрався у вишиванку в нідерландському стилі

До Всесвітнього Дня вишиванки українці Азії, Африки та Океанії також провели онлайн-конференцію, повідомила представниця Асоціації українців в Індії Марина Акрам.

Президент Світового конґресу українців (СКУ) Павло Ґрод привітав українців та друзів України з Днем вишиванки.
«Цього року ми не можемо відвідувати фестивалі, концерти чи паради вишиванок, як це зазвичай робимо. Але я пишаюся тим, що сьогодні вишиванка стала окрасою віртуального світу. Я закликаю українців та друзів України ділитися фотографіями та історіями, красою і гордістю нашого народу», - зазначив Президент СКУ Павло Ґрод.
Він додав, що для українців вишиванка є не лише витвором мистецтва, але й духовним оберегом та важливим елементом національного вбрання, що засвідчує належність до українського народу та причетність до його минулого, сучасного і майбутнього.
Сімейну історію про вишиванку розповіла дружина президента Світового конґресу українців (СКУ) Адріанна Ґрод. «Ми почали збирати вишиванки після народження первістка.  Бережемо кожну подаровану чи придбану вишиванку, аби з часом передати дітям у їхні родини». Особливий скарб - сорочка Адріанниної бабусі, яку та привезла з України, а потім із Франції до Канади», - йдеться у дописі.

Читайте також: В МЗС до Дня вишиванки запропонували тест на знання української вишивки

Президент Українського конгресового комітету Америки (УККА) Андрій Футей у День вишиванки вдягнув вшивану сорочку.

Світлиною у вишитому вбранні поділилася голова Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО) та віцепрезидентка Світового конґресу українців (СКУ) Анна Кісіль.

«У мене в руках сорочка моєї бабусі Варвари з карпатського містечка Яремче, яка дісталася мені в спадок. Бережу і ціную її як родинний оберіг», - зазначила Анна Кісіль.

Читайте також: СУМ в Аргентині представив проєкт «Вишивана Україна»

З нагоди Дня вишиванки Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) запрошує долучитися до флешмобу.

День вишиванки відзначили також в українських посольствах, консульства та місіях при міжнародних організаціях. Переглянути детальніше можна тут.

Як повідомлялося, щороку в Україні у третій четвер травня відзначають День вишиванки. Цього року свято припало на 21 травня.

Українська вишиванка нарівні з українською писанкою є одним із яскравих символів української культури. Вишивка має тисячолітню історію. Кожен регіон України має свій особливий візерунок. У вишиванці "закодовані" всі ключові цінності людського життя: свобода, щастя, доля, любов.

Нині День вишиванки відзначається у понад 50 країнах.

Фото: china.mfa.gov.ua, Consulado da Ucrânia em São Paulo / Консульство України у м.Сан-Паулу, Yevheniy Semenov, Uniunea Ucrainenilor din România Cоюз Українців Румунії, Марина Акрам, St Andrew's Ukrainian School Sydney, Nataliya Poshyvaylo-Towler, Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége / Embassy of Ukraine to Hungary, Embassy of Ukraine in Sweden / Посольство України в Швеції, Embassy of Ukraine in the Republic of Kenya /Посольство України в Кенії, Світова Федерація Українських Жіночих Організацій, Central State Archives of Foreign Archival Ucrainica (TsDAZU), Ukrainian World Congress - Свiтовий Конґрес Українців, Andriy Futey в Facebook

Відео: DUFT Trondheim, Мaison ukrainienne en Тunisie "Berehynya".Українці в Тунісі", Українська школа в ОАЕ / Ukrainian School in the UAE, Тризуб ТV /Португалія - Tryzub TV /Portugal, Ukrainian World Congress - Свiтовий Конґрес Українців

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-