Філія «Просвіти» в Роке Саенс Пенья відзначила свою 90-ту річницю

Філія «Просвіти» в Роке Саенс Пенья відзначила свою 90-ту річницю

Фото
Укрінформ
Філія Українського культурного товариства (УКТ) «Просвіта» в Роке Саенс Пенья (провінція Чако, Аргентина) відзначила днями 90-річчя від дня заснування.

Про це повідомляється на сторінці товариства в Facebook.

«Ми вітаємо нашу філію з нагоди цієї важливої ​​річниці та дякуємо за зусилля, докладені до просування просвітянських ідеалів та представлення «Просвіти» та України в провінції Чако», - йдеться у дописі.

Нагадується, що 1 травня 1930 року відбулися установчі збори філії Українського культурного товариства «Просвіта» в місцевості Роке Саенс Пенья (Чако, Аргентина). З цієї нагоди приєдналися 35 нових членів і пан Іван Сагайдак був обраний головою. Вже в 1939 році в філії існували театральний колектив, змішаний хор і оркестр.

Повідомляється, що «впродовж останніх років відбувається оновлення «Просвіти» в Роке Саенс Пенья: спорудження будівлі, участь у культурних та громадських заходах, викладання уроків української мови та розвиток ансамблю українських танців "Колосок"».

Читайте також: Українки Америки започаткували благодійну програму допомоги тим, хто недоїдає

Як відомо, Українське культурне  товариство «Просвіта» (Asociación Ucrania de Cultura PROSVITA) - культурно-освітня організація української діаспори в Аргентині, що діє з 1924 року. Її метою визначено згуртування українців та їхніх нащадків серед аргентинського суспільства, популяризація української культури, підтримка національних та суверенних інтересів українського народу. «Просвіта» є неприбутковою організацією, працює на громадській основі.

Наразі УКТ «Просвіта» має 13 філій у різних містах Аргентини. При ряді з них існують суботні школи та курси, де вивчається українська мова й низка українознавчих  дисциплін.

Щороку «Просвіта» влаштовує різноманітні заходи з нагоди українських свят, річниць, актуальних подій в Україні тощо. Випускає радіопрограму «Голос України». У підпорядкуванні «Просвіти» знаходиться більше 10 фольклорних ансамблів.

Фото: Javier Aponiuk Sawicz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-