У центрі Вашингтона запалили свічки пам'яті про мільйони жертв Голодомору

У центрі Вашингтона запалили свічки пам'яті про мільйони жертв Голодомору

Фото, відео
Укрінформ
Це стало вже незмінною традицією для Вашингтона - наприкінці листопада збиратися біля Меморіалу жертвам Голодомору-геноциду й запалювати свічки в пам'ять про мільйони жертв сталінського режиму, який хотів знищити українство штучним мором.

Українські й американські громадяни, дипломати, представники духовенства, політики й журналісти прийшли цієї суботи до монумента, аби помолитися й згадати про страшну трагедію.

"Цей Голодомор став не тільки трагедією для України, але й для всього світу. Це згадка про те, що такого не повинно ніколи й ніде повторитися знову", - зазначив у коментарі агентству настоятель Українського православного кафедрального собору Святого Андрія Отець Володимир.

Він зауважив, що за створення пам'ятника Голодомору в Вашингтоні українська громада в США боролася довгі роки, й кілька років тому американська влада виділила місце в центрі столиці.

"Тепер це стало місцем, куди ми приходимо приклонитися – не тільки раз на рік, але постійно, тому що всі жертви, які спочили під час Голодомору завжди залишаються з нами, і ми в молитві поєднуємося з ними", - підкреслив священник.

За традицією, Отець Володимир відправив панахиду, згадавши разом з усіма жалобні сторінки історії української.

Читайте також: Українські громади Туреччини вшанували пам'ять жертв Голодомору

Представник Державного департаменту, заступник помічника держсекретаря США Джордж Кент, який також прийшов на пам'ятну церемонію, зі свого боку, зауважив, що пам'ять про ці події важлива й для американського народу.

"Я думаю, що історія Голодомору зачіпає американців. Саме тому ми маємо меморіал в пам'ять про цю трагедію в центрі Вашингтона, де майже нереально отримати дозвіл на будівництво будь-яких інших монументів. І це можливість для американців побачити, дізнатися й ушанувати життя людей, які загинули внаслідок Голодомору",- зауважив представник адміністрації США.

Він підкреслив, що цей пам'ятник є символом стійкості українського народу.

"Зусилля радянського режиму, Сталіна, переломити українську націю зазнали невдачі, дух України вистояв, але втратив мільйони невинних життів",- зазначив Джордж Кент.

Тимчасовий повірений у справах України в США Андрій Яневський, який нині очолює українське посольство в Вашингтоні, висловив вдячність за позицію американської адміністрації щодо Голодомору-геноциду й підтримки України.

"Ми вдячні Державному департаменту за їхню змістовну заяву, яка водночас була наповнена емоційним змістом, який розуміють в Україні й так само розуміють в Америці", - сказав український дипломат.

Читайте також: У Львові запалили тисячу лампадок у пам'ять про жертв Голодомору

Він підкреслив, що це підкреслює позицію всієї адміністрації США на підтримку України. "Це – чіткий сигнал, що Сполучені Штати стоять пліч-о-пліч з Україною, на захист її територіальної цілісності й незалежності", - зауважив він.

У суботу, вже котрий рік поспіль меморіальний захід окроплював холодний осінній дощ. "З нами плаче й природа, - сказав один із учасників заходу, - Плаче за мільйонами загиблих і ненароджених в Україні".

Фото та відео: Ярослава Довгопола/ Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-